Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-07-2006

ЕК КРИТИКУВА ПОДГОТВЯНАТА 4-ТА КОНСТИТУЦИОННА ПОПРАВКА

От Брюксел дошло гневно писмо за конституцията, съобщава Дневник и допълва: НДСВ плаши левите, че ще се оттегли от подготовката на четвъртата поправка.

Критично писмо по подготвяната четвърта поправка на конституцията са изпратили експертите на Европейската комисия, ангажирани със съгласуването на текстовете между Брюксел и София. Това научи "Дневник" от депутати от управляващото мнозинство - се казва в публикация на изданието, поместена в неделя вечерта.

Бележките на евроекспертите са пристигнали преди малко повече от седмица в отговор на изпратените от мнозинството в началото на юли идеи за промени в основния закон. От НДСВ възнамеряват да оставят левицата и хората на Доган да се оправят сами с критиките, въпреки че партията беше инициатор на разговорите за новата поправка и главно царисти се нагърбиха с подготовката на текстовете. Причината за тази маневра е раздразнението от коалиционните партньори заради "царските имоти".

Четвърта поправка в основния закон месеци след предишната, направена също в името на членството в ЕС, се наложи заради мнението на Брюксел, че са създадени предпоставки за намеса на изпълнителната власт в съдебната. За да не се стигне до ново недоразумение, управляващите решиха да съгласуват вижданията си с експерти от Еврокомисията и едва тогава да пристъпят към изменението. Междувременно оттам пък препоръчаха България да създаде нов независим орган, който да следи дейността на съдебната власт. Тъй като подобно звено не съществува в Европа, управляващите отделиха доста време за консултации, преди да започнат конкретна работа.

Забавянето е причина да изпратим за съгласуване само идеи, а не конкретни текстове, каза депутат от мнозинството. Този подход обаче раздразнил евроекспертите и те отговорили остро, като обяснили, че нямат намерение да коментират абстрактни виждания. По думите на народни представители проблемът не бил само в поправките за независимия съдебен орган, а и в отказа на управляващите да отменят спорните текстове за правомощията на правосъдния министър от третата поправка, а само да ги коригират с нови разпоредби.

Кога ще бъдат формулирани текстовете остава неясно. Според царистите депутатите от БСП, ангажирани с поправката, изобщо не се занимавали с това, а наблягали на лични или партийни ангажименти. Татяна Дончева носи плочки за новия си апартамент, а Михаил Миков обикаля из страната по партийни сбирки, оплака се жълт депутат. НДСВ нямало повече да толерира това положение, още повече че социалистите според тях прекалили с атаката срещу реституцията на Симеон Сакскобургготски.

По предварителни пресмятания измененията в конституцията трябва да бъдат приети на първо четене през октомври. Засега обаче мнозинството има само най-общи намерения - парламентът да закрепи конституционно правомощията на Висшия съдебен съвет и да въведе искания от Европа нов съдебен орган. Депутатите нямат нито подготвени разпоредби за ВСС, нито имат разбирателство за функциите и правомощията на новото звено.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.