Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-07-2006

БЪЛГАРИЯ ОТЧИТА ПРЕД БРЮКСЕЛ РЕКОРДИ В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА, ПРАНЕТО НА ПАРИ И АДМИНИСТРАТИВНИЯ КАПАЦИТЕТ

Отстраняването на шефовете на Държавния резерв и на пожарната са отчетени от правителството ни като “червени точки” в борбата срещу корупцията в 1000-страничния междинен доклад, предоставен на Европейската комисия на 14 юли.

Това констатира Портал ЕВРОПА от резюме на доклада, получено от наш източник в Брюксел. От това резюме външният министър Ивайло Калфин е чел откъси пред журналисти на пресконференция в Брюксел на 17 юли, поясни източникът. Министърът не е раздал оригиналния документ на пресата. Изглежда българската страна не е искала да дава пълна публичност на отчетените данни, коментира нашият източник.

В София на този документ до момента също не е дадена публичност. Портал ЕВРОПА научи от Правителствената информационна служба, че вносител на документа е министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Докладът е разгледан и одобрен на правителствено заседание на 13 юли.

От Правителствената информационна служба коментираха, че са попитали министър Кунева дали да обнародват приетия от кабинета документ на интернет-страницата на правителството. Министър Кунева отговорила, че няма нужда, понеже текстът е “междинен”, “работен вариант” и “не е окончателният вариант”.

Документът бил разделен по преговорни глави и в него се цитирали данни от българските институции. “Това са данните, които България иска да бъдат включени в есенния мониторингов доклад на ЕК. Комисията обаче добавя данни и по свои канали”, обясниха от ПИС.

Наред с отстраняването на Димитър Димитров и Кирил Войнов, правителството отчита като свои успехи и: 600 плаката и 100 000 брошури за стандартите за административна етика, 20 000 CD-та за самообучение на държавните служители, а така също и публикуването в Интернет на имуществените декларации на министрите и членовете на политическите кабинети.

За заместник-министрите не се споменава нищо, установи Портал ЕВРОПА.

Авторите на доклада пишат, че в сравнение с миналата година се е увеличил “с над 40 пъти” обемът на щетите от разкритите случаи на корупция. В графа “Подкупи” – пише в доклада – за първото полугодие на 2006-а, са разследвани 39 престъпления, нанесли щети за 701 000 лв.

В периода януари-май 2006 г., “бе разбита престъпната дейност на 44 организирани престъпни групи. Започнати са над 250 досъдебни процедури срещу 221 членове на организирани престъпни групи. 20 обвинения, предявени срещу 80 лица – членове на организирани престъпни групи – са внесени в съда” – отчита докладът.

Целия текст на доклада вижте ТУК.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 5 юни от кабинета на министър Меглена Кунева разпространиха изпратеното 13 дни по-рано предупредително писмо на еврокомисарите по разширяването и по енергетиката - Рен и Пиебалгс - до министърката, в което се казва: "Ние вярваме, че вашите власти ще държат Комисията напълно информирана за всички развития и за мерките, предприети за коригиране на идентифицираните слабости. Ние разчитаме на вашето правителство да предприеме необходимите стъпки на място, за да осигури безпроблемно присъединяване към ЕС."

След като т.нар. "екшън план" в крайна сметка получи публичност, първият главен преговарящ на България с ЕС Александър Божков коментира, че българското правителство няма цялостен стратегически план за бъдещото членство в Европейския съюз. А съществуващата документация регламентира единствено начините за оплозотворяване на парите от еврофондовете. “Оказва се, че нямаме собствена програма, план, стратегия за това какво ще последва след като стане страната ни член на ЕС”, бяха думите на Божков.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.