Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2006

МИНИСТЪР ВАСИЛЕВ ВКЛЮЧВА РАЗЛИЧНИ ЕКСПЕРТИ В ПРОВЕРКИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Николай Василев е говорил с премиера Станишев заради обвиненията на БАИТ.

Когато Министерството на държавната администрация изготвя тръжни документи за обществени поръчки, екипът на ресорния министър Николай Василев обикновено "гледа да има експерти от различни дирекции".

Това казва министър Василев в интервю за Портал ЕВРОПА, дадено преди месец.

"Ако правя проверки, винаги ги правя с хора от най-разнообразни дирекции, които не са участвали в съответната процедура. Имах такъв случай – проверявахме една обществена поръчка, по която имаше – така да се каже – някакви смущения. Проверката направихме с трима души на високо ниво от три дирекции, които не са участвали в тази обществена поръчка. Установи се, че нарушение няма."

Това пояснява Николай Василев пред Портал ЕВРОПА.

Днес 26 юли от 14 часа министърът на държавната администрация дава пресконференция "...в отговор на необоснованите обвинения от страна на Българската асоциация по информационни технологии за нередности в тръжните процедури при възлагането на обществени поръчки от страна на Министерството", както се отбелязва в прес-съобщение на ведомството.

"Фирмите, които са участвали в търга за електронното правителство, имат възражения срещу начина, по който е проведена процедурата", каза изпълнителният директор на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) Даниел Дамянов, цитиран от агенция "Фокус".

Василев категорично отхвърля всички обвинения на БАИТ. Той е провел разговор с премиера, в който го е информирал за създалата се ситуация, се казва ново в прес-съобщение на МДААР от днес.

„Смятам, че тези обвинения са породени от чисто корпоративни интереси на среди, заинтересовани от евентуален провал на нашето министерство в областта на електронното правителство” – заяви министърът и добави, че ще обмисли възможността да потърси правата си по съдебен ред, ако хората, стоящи зад писмото, продължат с клеветите си.

Това се казва още в новото прес-съобщение на МДААР. Николай Василев обяви, че ще обмисли възможността да потърси правата си по съдебен ред, ако хората, стоящи зад писмото, продължат с клеветите си.

Двете фирми, които внесоха в срок офертите си за участие в тръжната процедура за изграждане на интеграционна система за електронно правителство, са "Хюлет Пакард България" ЕООД и "Сименс Бизнес Сървисиз" ЕООД.

Припомняме, че Европейската комисия в лицето на комисарите по административните въпроси Сийм Калас и по разширяването Оли Рен отчетливо похвалиха българската реформа в държавната администрация. На 18 юли Сийм Калас каза пред министъра на държавната администрация Николай Василев, че стъпките, които министерството му предприема, са “правилните и аз съм доволен от постиженията до момента.”

Портал ЕВРОПА обаче констатира нарастваща тревога у доста влиятелни експерти по публична администрация и държавно управление. Дори и след “похвалата” на Сийм Калас и Оли Рен, експертите продължават да са скептични към начина, по който се извършва реформата в държавната администрация.

Това е темата на проучването на Портал ЕВРОПА за държавната администрация, озаглавено "С лице към хората...", което започваме от днес в рубриката "Тема на месеца".

Очаквайте още подробности по темата.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.