Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-07-2006

КОНФЕРЕНЦИЯТА В РИМ ПРЕДЛАГА СИЛИ НА ООН ДА ОСИГУРЯТ МИРА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Конференцията на високо равнище за Близкия Изток под натиска на САЩ не призова за незабавно спиране на огъня в региона, а предложи идеята за мироопазващи сили “под мандата на ООН”, съобщава Euobserver.

На извънредната среща в Рим, председателствана от италианския външен министър Масимо д’Алема, присъстваха държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, генералният-секретар на ООН Кофи Анан, финландският външен министър Ерки Туомиоя, ръководителят на европейската дипломация Хавиер Солана, комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и представители на отделни страни-членки.

Арабските страни като Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Ливан лобираха във финалната декларация от срещата да бъде включен призив за незабавно примирие.

В окончателният вариант на декларацията обаче бе приета омекотена версия на искането: “Участниците изразиха намерението си да работят за постигането на примирие с най-голямата възможна бързина, което да сложи край на насилието и враждебните действия. Примирието трябва да бъде продължително, постоянно и устойчиво”.

Кондолиза Райс посочи, че на този етап не може да се постигне примирие базирано на статуквото от преди началото на враждебните действия, като спирането на огъня “трябва този път да е устойчиво”, което отразява американските искания на Израел да бъдат дадени гаранции срещу Хизбула, преди да бъде сключено примирието.
 
Представителите на ЕС се разделиха в подкрепата си за различните планове. Франция подкрепи предложението на Кофи Анан за постигане на незабавно примирие, докато Великобритания беше по-скоро на позицията на САЩ.

Финландското председателство свиква на 1 август извънредна среща на външните министри на ЕС, като проблемът с Близкия Изток ще заеме голяма част и от програмата на срещата днес на посланиците на страните-членки.

Повечето европейски страни се обединяват около идеята на Кофи Анан за изпращането на части на ООН на границата между Израел и Ливан, вместо предложението за изпращане на сили на НАТО.
 
Портал ЕВРОПА припомня, че френският президент Жак Ширак призова за по-голямо участие в мирния процес на ръководителя на европейската дипломация Хавиер Солана. Според Ширак Солана трябва да представлява дипломатическите усилия на Европа за постигането на мир.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.