Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-08-2006

ЕВРОПА СЛЕДИ ОТБЛИЗО ГАЗПРОМ

Италия предупреди, че сделката между руският монополист "Газпром" и държавната алжирска компания  Sonatrach може да доведе до увеличаването на цените на газта в Европа, съобщава EUobserver.

Италианският министър на енергетиката Пиерлуиджи Берсани изпрати писмо до европейският комисар по енергетиката Андрис Пиелбагс, в което се предполага, че сделка между двете компании може да увеличи зависимостта на Европа от малък брой доставчици на газ, което може да доведе до покачване на цените.

Двете компании подписаха през почивните дни споразумение за сътрудничество в няколко области.

"Сделката потвърждава вече изразените опасения за ефекта върху доставките на газ за Европа и Италия в частност, породени от ограниченият брой на страните доставчици, който е очаква да намалее допълнително през следващите години", се казва в писмото на Берсани.

Говорител на Европейската Комисия заяви, че Брюксел ще следи отблизо сделката, след като през април Газпром обяви, че може да започне да доставя газ за други страни ако бъдат блокирани възможностите за инвестиции в Европа.

Италия има особен интерес в сътрудничеството между тези две страниу тъй като получава повечето доставки на газ именно от Алжир-37 % и Русия-32 %.

Рим вече почувства неприятности с доставката на газ в началото на годината, когато газовата криза между Русия и Украйна принуди Италия да вземе извънредни мерки за ограничаването на консумацията на енергия.

Тази ситуация принуди Брюксел да постави енергийната сигурност на челно място в политическата си програма, тъй като Газпром доставя една четвърт от нужния на Европа газ.

Комисията се опитва да създаде отворен енергиен пазар в ЕС до средата на следващата година, смятайки това за отговор на проблема с енергийната сигурност. Редица страни от съюза обаче се съпротивляват на купуването на националните им енергийни компании от чужди фирми, какъвто е например случаят в Испания с компанията "Endessa".

По-рано тази година Международната агенция за енергията изрази тревогата си от нарастващият статут на Газпром като монополист.

"Европа трябва да смени енергийната си политика за да избегне прекомерната зависимост от руския газ", заяви главният икономист на МАЕ Фатих Бирол.

Портал ЕВРОПА припомня, че в началото на годината Газпром предложи предоговаряне на условията по договора за транзит на газ през страната ни, но правителството предпочете да бъде запазен сегашният договор. Не всички експерти обаче са съгласни, че промяната на договора в сегашният момент би имала негативни резултати.

Според експерти от Центъра за икономическо развитие, промяна в отношенията с Газпром би имала положителни ефекти върху икономиката и обществото на прага на приемането ни в ЕС.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.