Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-08-2006

СЪРБИЯ ГОТОВА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС КЪМ 2012 Г.

Сърбия ще бъде готова да се присъедини към Европейския Съюз към 2012 г., съобщи финансовият министър на страната в интервю за "Financial Times".

Посочвайки икономическият успех на страната в последно време Младжан Динкич заяви за вестника: "След още един мандат на правителството ще сме готови. Към 2012 г. щесме изпълнили всички реформи".

Говорейки за заплахите за политическата стабилност в Сърбия, Динкич предупреди, че той и партията му ще изпълнят обещанието си да напуснат управляващата коалиция, ако преговорите за присъединяване не се възобновят до края на следващия месец.

ЕС спря преговорите за стабилизация и асоцииране през май докато Белград не залови и предаде в Хага ген. Ратко Младич. Според представители на Брюксел твърдата политика спрямо Сърбия ще продължи, което може да означава разпад на коалиционното правителство в Белград, ако младич не бъде заловен през следващите шест седмици.

При евентуален разпад на управляващата коалиция в Белград е много вероятно следващото правителство да бъде съставено от Радикалната партия, която има най-много места в парламента, ако не бъде съставена нова коалиция. "Financial Times" припомня, че радикалите са настроени против интеграцията в ЕС и се противопоставят на сътрудничеството с Трибунала в Хага.

Динкич заяви, че Сърбия се приближава до залавянето на Младич: "Според информацията, която получавам, кръгът на поддръжниците на Младич е много малък. Останали са много малко хора и вече не са организирани както преди".

"Уверени сме, че ако решим този проблем ще можем напълно да оставим миналото зад гърба си", добави Динкич, като предположи, че залавянето на Младич ще отвори път за бързо приемане на Сърбия в ЕС.

Портал ЕВРОПА припомня, че през миналата седмица Динкич участва в сръбската делегация в Брюксел, която предложи програма за сътрудничество, наречена "пакет плюс" с искания за достъп до предприсъединителните програми на съюза и опрощаване на част от дълга към Парижкия клуб на кредиторите.

Днес при подновяването на процесът срещу седемте босненски сръбски военни за клането в Сребреница, Карла дел Понте настоя категорично Белград да залови и предаде младич в Хага.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.