Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-08-2006

НОВ СКАНДАЛ С ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА В МДААР

Само един кандидат е подал документи в Министерството на държавната администрация и административната реформа по обявен конкурс за изграждане на пилотен проект за изграждане на система за електронни услуги в три области, съобщава "Дневник".

Обединението между ЦАПК "Прогрес" и "Сиела" е единственият участник в проекта на стойност 2.5 млн. лева.

Вчера дирекция "Електронно правителство" е отворила техническите предложения на единствения кандидат. Ръководителят на дирекцията Юрий Алкалай съобщи, че три компании са купили документи за участие в конкурса, но отказа да даде имената им, , "докато не бъде отворена и ценовата оферта на кандидатствалата фирма".

От Българската асоциация за електронни технологии съобщиха, че са закупили документацията, като по-късно внесоха искане в съда за спирането на изпълнението на обществената поръчка и отмяна на процедурата. Според БАИТ условията на конкурса са дискриминационни и дават предичство на определени кандидати. "Мотивите ни са много и различни, но както и при търга за електронното правителство, отново става дума за дискриминиращи квалификационни и технически изисквания", обясни в сряда председателят на БАИТ Златко Златков.

Ръководителят на дирекция "Електронно правителство", който председателства конкурсната комисия, не знаеше за оспорването на процедурата, съобщава "Дневник". При отварянето на техническата оферта Алкалай е заявил, че ако документацията е наред, няма причини конкурсът да бъде спрян.

От БАИТ очакват да получат отговор на иска си от Софийския районен съд до дни. Те смятат, че най-вероятно за октомври ще бъде насрочено и делото срещу министър Василев.

"ЦАПК "Прогрес" работи в областта на електронното управление от 3 години и е добре онези, които се занимават само с местене на кашони, да го знаят", заяви президентът на фирмата Пламен Матеев. Той също не бе информиран за подаденият иск за спиране на процедурата, но заяви че е готов да даде пресконференция,на която ще покани представители на държавната администрация, но настоява да има представител на БАИТ.

Обществената поръчка е за изграждане на "Пилотна интеграционна структура на електронна област" в областите Бургас, Добрич и Стара Загора. Тя предвижда доставка на 64 сървъра за общините и на още 12 за областните управи, както и софтуер, необходим за предоставянето на електронни услуги.

БАИТ твърди, че заданието и на втората обществена поръчка е написано по схемата на търга за електронно правителство. "Заданието изисква от кандидатите да имат над 3 години опит в разработката на софтуер за електронни услуги и да са направили такива доставки за държавната администрация през последните две години за повече от 10 млн. лева на година", посочи Златков, според когото тези изисквания са ограничаващи на практика за всички компании от сектора освен за ЦАПК "Прогрес". Освен това кандидатът трябва да има сервизни офиси в трите пилотни области. ЦАПК "Прогрес" има позиции именно в посочените региони. В заданието за база на проекта се посочват изградените от същата фирма електронни портали на общинските администрации в Стара Загора и Каварна, както и този на държавната администрация.

За разлика от проекта за електронното правителство медиите не бяха уведомени за вчерашното отваряне на офертите по пилотния проект в трите области.

Портал ЕВРОПА припомня, че това е вторият скандал с обществена поръчка в МДААР. През юли БАИТ обвини ведомството на министър Василев, че е обявило конкурса за "електронно правителство" по такъв начин, че да бъде спечелено от фирмата "Хюлет Пакард". При отчета на работата на министерството си Николай Василев съобщи, че е доволен от начина на провеждане на обществената поръчка. Преди това министър Василев беше обявил, че ще съди БАИТ за клевета и саботаж на административната реформа.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.