Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-08-2006

УСИЛВА СЕ НАТИСКЪТ ВЪРХУ ЕС ДА ПОЕМЕ ТВЪРДИ АНГАЖИМЕНТИ ЗА ЛИВАН

Набързо свиканата среща на посланиците на страните от ЕС, проведена вчера, не постигна сериозен напредък по въпроса за участието на Европа в мироопазващите сили в Ливан, съобщава EUobserver.

Двата главни въпроса - за установяването на правилата за дейността на силите и за броя на войниците от всяка страна - като цяло останаха без отговор.

Сега остава на срещата на външните министри от ЕС с участието на генералният-секретар на ООН Кофи Анан в петък да бъдат изчистени детайлите и да се поемат твърди ангажименти.

Дипломати посочиха, че на срещата вчера не е постигнат сериозен напредък в конкретните планове, извън вече поетите обещания, с изключение на предложенията за логистична и морска поддръжка. Не е проведена и реална дискусия за броя на войниците, които ще бъдат изпратени и кой ще ги ръководи, въпреки че Италия изрази готовност да оглави силите.

Поради тази причина вниманието се насочва към петък, когато ще се проведат серия от срещи. Сутринта ще започне със среща на политически и военни представитли, последвана от среща на посланиците на ЕС и накрая среща на външните министри.

Очакванията са, че присъствието на Кофи Анан ще накара страните-членки да постигнат споразумение.

За сега повечето европейски страни са предпазливи в предложенията си за участие поради неяснотите около мандата на силите.

Неуспехът с постигането на споразумение вчера добавя допълнително към виждането за разногласията на европейските страни по въпроса с Ливан, като Франция отстъпи от ръководната роля, а Италия обяви, че ще отдели до 3000 войници, но само ако Израел спре огъня.

Натискът върху Европа се увеличава, тъй като редици мюсюлмански страни като Малайзия, Бангладеш и Индонезия най-вероятно няма да изпратят войници, тъй като Израел отхвърли предложението им за участие. Причината е, че тези страни не признават държавата Израел.
 
Това се отразява още повече върху очакванията Европа да предостави основната част от 15-те хиляди "сини каски", предвидени в резолюцията на ООН.

Според сегашните обещания на страните от ЕС, те ще изпратят между 6 и 9 хиляди войници, което е под необходимата бройка. Някои страни като Великобритания и Германия отказаха да изпращат наземни сили поради различни причини.

Вчера в Париж израелският външен министър Ципи Ливни призова европейските страни да преодолеят колебливостта си и да изпратят войски в Ливан възможно най-скоро.

Портал ЕВРОПА припомня, че българското правителство също пое предварително обещание да изпрати окло 50 души в Ливан, след като бъдат обсъдени условията около мандата на силите там.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.