Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-08-2006

СЪДЯТ САПАРД ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПАЗАРИ

Представители от Националния съюз на пазарите на производители ще съдят Агенцията по САПАРД за немотивирано отхвърляне на проекти, представени за субсидиране по европейската програма, съобщава "Дневник".

Според председателят на съюза Златко Златев повод за това е неодобрението на шест перфектни по думите му проекта за пазари на земеделски стопани, които е трябвало да се създадат в най-производителните региони на страната около Пловдивско, Хасковско и Ямболско.

"Отказите са изложени противоречиво и показват чиновническото безсилие да се намерят аргументирани мотиви за неодобрението на проектите", съобщиха кандидатствали по програмата. Като пример бе посочено твърдението на Агенцията, че пазарите не могат да изкупуват продукцията, а само да отдават помещения под наем, в които фермерите да продават.
Според браншовата организация това противоречи на наредбата за реда, по който САПАРД предоставя безвъзмездна помощ на тържищата за плодове и зеленчуци и пазарите на производителите, тъй като в нея за пазар изрично е посочено, че това "е място за търговия на едро, където организаторите създават условия за продажба на налични стоки от производителите".

"Нашата компания има договори за изкупуване на продукцията с над 700 фермери около пловдивското село Стряма и с проекта си за тържище тя възнамерява да модернизира база за приемане и пакетиране на готовата продукция. Според агенцията обаче ние не можем да изкупуваме, а само да отдаваме помещенията под наем", заяви Диана Шиндова, собственичка на "Агромаркет 21". Според нея е абсурдно проектът й да бъде отхвърлен, след като е предварително консултиран от Държавната агенция за стоковите борси и тържищата, която е дала компетентен отговор на въпрос що е това пазар, с който са се съобразили. "Явно чиновниците от агенцията не се интересуват от законовите положения", каза Шиндова.

Михаел Хенке, главен мениджър на "Агробул 1" - Ямбол, е още по-краен в оценките си. Според него в агенцията не прилагат европейските правила за оценка на реално действащите пазари на производители. Той заяви, че това е удар срещу експорта, което се показва и от данните за първите шест месеца на 2006 г. - износът възлиза на 150 тона пресни зеленчуци и плодове.

Според него е парадокс, че в същото време се финансират проекти като пазара край Стара Загора, който пустее. "Агробул 1" е създадена от 7 германски и една холандска компания и са консултирани по линията на Германския център за техническо сътрудничество GTZ. В смесеното дружество участват 2 германски организации на производителите, които напълно отговарят на европейските критерии. Проектът в България е за 6 млн. евро, като целта е да се обхванат производителите от региона. Сключен е и договор с една регистрирана организация на български производители, каквито са изискванията по САПАРД. Според чиновниците от агенцията обаче проектът "не предлага възможност за предлагане на земеделска продукция", защото щял да изкупува продукцията.

Освен това проектът е внесен още през февруари и до три месеца агенцията е трябвало да отговори дали го одобрява или отхвърля. Отрицателният отговор идва едва в средата на август, като проектът дори не се допуска до комисията.

Зам.-директорът на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев, който пряко отговаря за САПАРД, обясни, че забавянето е било поради невъзможност да се проверят многобройните проекти и по останалите програми, депозирани през февруари. Не бе дадено обяснение защо компаниите не са били информирани преди заседанието на комисията. По наредба при отказ след предварителния анализ на проекта кандидатстващият получава мотивиран отговор, за да има време за корекции.
Тъй като отказите не са пратени, преди комисията да заседава, кандидатите ще търсят правата си в съда. "Агенцията ни информира, че комисията няма да разглежда проекта ни, защото не предвиждал възможност за предлагане на земеделска продукция, и това става на 23 август, цели 12 дни след заседанието на комисията. Не разбирам как са стигнали до този извод, след като не са разгледали целия проект", коментира пред "Дневник" Светла Тенева, зам.-управител на германско-холандското дружество.

Шестимата отхвърлени кандидати недоумяват и защо сред одобрените проекти е този за пазар на дребно във Варна, въпреки че САПАРД изрично забранява подобно подпомагане. Според бизнеса свободното тълкувание на наредбата оставя вратички за корупционни практики. От дружествата твърдят също, че са им пращани емисари, предлагали одобрение за проекта срещу 10 процента от стойността на субсидията.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.