Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-08-2006

ФРАНЦИЯ Е НЕДОВОЛНА ОТ ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕС

Френският министър по европейските въпроси Катрин Колона смята, че функционирането на ЕС е "тревожещо", като предупреди за възможно "размиване" на европейската конструкция, съобщава Express.bg.

"Функционирането на ЕС - и в по-общ смисъл състоянието на Съюза - ми изглежда тревожещо", заяви  пред ежегодната среща на френските посланици, провеждаща се в Париж.

"Европейският съюз е засегнат от нещо като слабост, от обща умора, които няма да допринесат по никакъв начин за подобряване на бъдещия му капацитет да отговоря на очакванията на народите, ако не намерим по най-бързия начин възможностите да му дадем един нов импулс", допълва френският министър.

За справяне с тази ситуация "е необходим един много по-фундаментален тласък, ако искаме да избегнем риска от отслабване на европейската конструкция, от бавно и необратимо размиване", смята още Катрин Колона.

Думите й допълват вчерашното изказване на френският президент Жак Ширак, който разкритикува слабостта на европейската външна политика, проличала в кризата в Близкия изток.

"Европа беше недостатъчно активна по кризата в Ливан, макар че Франция препоръча по редица поводи върховният представител да получи мандат да говори от името на 25-те страни членки, както прави това по иранския въпрос", заяви Ширак на срещата с дипломатите вчера, цитиран от EUobserver.

Бъдещето на европейския проект сега зависи от способността на Европа да бъде водещ политически играч, допълни президентът, "ЕС трябва да е играч, способен да допринесе за конструктивния диалог с големите световни сили"

По времето на кризата в Ливан върховният представител по външната политика на ЕС Хавиер Солана посети неколкократно Ливан и Израел, но въпреки настояванията на Франция не получи мандат за водене на преговори.

Тогава се коментираше, че Великобритания е била против даването на широки пълномощия на Солана поради липсата на единна позиция на всички страни по въпроса. Освен това редица от по-малките страни в ЕС се изказаха против централизираната намеса на ЕС, тъй като това според тях би ги лишило от правото да водят самостоятелна външна политика.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.