Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-08-2006

ОТВОРИХА ОФЕРТИТЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НА МДААР

Днес Министерството на държавната администрация и административната реформа отвори ценовите оферти по обществените поръчки за изграждане на електронно правителство, съобщават от пресцентъра на министерството.

Допуснати са и двамата кандидати, подали ценови оферти за изграждането на "Интеграционна система на е-правителството" (ИСЕП).

"Сименс Бизнес Сървисиз"  е предложила оферта от 3 981 606 лева, а "Хюлет Пакард България"  - 5 054 170 лева, като и двете цени са без ДДС.

Предложената цена ще формира 50 % от крайното решение на комисията, като победителят трябва да бъде посочен в петдневен срок след отварянето на офертите.

Комисията по обществената поръчка за изграждане на "Пилотна интеграционна система на е-Област" (ПИСЕО) приема офертата на единственият кандидат - ЦАПК "Прогрес" в консорциум със СИЕЛА, който е предложил цена от 2 199 880 лева без ДДС.

Прекъсната е обществената поръчка за доставка на техника за 60 общини поради техническа грешка. От МДААР съобщават, че в поръчката е било записано формат на принтерите "А3+", вместо "А3". Министър Василев обяви, че ще се пристъпи към повторно обявяване на обществена поръчка.

След отварянето на обществените поръчки Николай Василев и представителят на "Майкрософт" за България Теодор Милев съобщиха, че е подписано допълнение към лицензионното споразумение за доставка на допълнителни 12 000 лиценза за Desktop Sotware и 2000 лиценза за Microsoft Windows Server Standart.  Доставчик на софтуера е пак ЦАПК "Прогрес". Министър Василев отказа да назове цената, като съобщи, че няма да има промяна спрямо предишното споразумение. При подписването на договора през 2004 г. цената е 159 долара годишно без ДДС. Като допълнение към споразумението "Майкрософт" ще даде възможност на 60 хиляди държавни служители за инсталират този софтуер на домашните си компютри.

Портал ЕВРОПА припомня, че именно с тези три обществени поръчки на МДААР избухнаха скандали. От БАИТ обвиниха министерството, че поръчката за "е-правителство" е направена така, че да бъде спечелена именно от "Хюлет Пакард". Подобни съмнения се появиха и за другите две поръчки.

БАИТ са внесли в съда искане за спирането на поръчката за "Интеграционна система на е-област", тъй като условията на конкурса са дискриминационни и дават предимство на определена фирма.

Закупуването на лицензи от "Майкрософт" също бе подложено на критики, тъй като държавата не ползва  програми с "отворен код", за което има и препоръка към европейската конвенция за въвеждане на отворени стандарти.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.