Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-09-2006

ВОЛЯТА НА СОФИЯ ЗА РЕФОРМИ КОМЕНТИРА В ПОЛША КАНДИДАТЪТ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ЮЛИАНА НИКОЛОВА

Има две изходни предпоставки, свързани с разширяването на Европейския съюз - първата е, че България и Румъния са част от петото разширяване, което ще се случи от 1 януари 2007 г., а втората предпоставка е, че шестото разширяване на ЕС също несъмнено ще стане факт.

"Въпросът за шестото разширяване е не дали, а кога и как и то ще обхване страните от Западните Балкани" - това каза директорът на Европейския институт (ЕИ) Юлиана Николова пред участниците в 16-тия Икономически форум в полския град Криница, който приключва днес.

Кандидатът за вицепрезидент на десницата Юлиана Николова бе в Полша по покана на организатора на престижното събитие - Института за източни изследвания. За първи път тази фондация отправя покана към базирания в София Европейски институт, което е висока оценка за ролята му в процесите на европейска интеграция на страната.

За да бъде успешна, политиката за европейска интеграция на всяка държава трябва да е в съзвучие с националната политика. Най-успешни са реформите тогава, когато се правят не защото ги изисква Европейският съюз, а защото държавата е узряла за тях и има нужда от тях. Само тогава националните власти стават отговорни за реформите. С други думи, ключът към успешните реформи е, те да съответстват на пътя на самата държава, подчерта още Юлиана Николова.

Тя каза още, че авторитетните участници в Икономическия форум в Полша са проявили сериозен интерес към волята за реформи на София в навечерието на есенния мониторингов доклад на ЕК за готовността на България и Румъния за присъединяване.

Юлиана Николова съобщи в Полша, че Европейският институт ще организира в София обществено обсъждане на поуките от доклада непосредствено след неговото представяне в края на септември.

Г-жа Николова, която е сред водещите наши експерти по евроинтеграция, е обсъдила в неформална обстановка с колегите си най-важните уроци, които България е научила в периода на преговорния процес.

Според подгласничката на Неделчо Беронов, България е успявала най-убедително тогава, когато се е променяла заради самата себе си, осъзнавайки необходимостта от това. Като пример Николова посочи постигнатата макроикономическа стабилност от 1997-а година.

Коментирайки ситуацията в присъединяващите се към ЕС държави, г-жа Николова отбеляза в словото си, че в тях се наблюдава криза на договорите и институциите, както и умора от прехода.

Икономическият форум в Криница се превърна в символ на стремежа на Полша да бъде припозната като значим регионален фактор в разширения Европейски съюз. Именно в Криница се осъществиха едни от първите работни контакти между полската администрация и представителите на европейските институции преди присъединяването на Полша към ЕС.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.