Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-09-2006

ВЪЛНЕНИЯТА В УНГАРИЯ ЗАСЕГНАХА И ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Вълненията в Унгария заради предизборните лъжи на премиера Дюрчани, станаха част и от политиката в Брюксел, след като дясноцентристките депутати в Европейския Парламент атакуваха европейските социалисти за подкрепата им за унгарският лидер, съобщава EUobserver.

Под нарастващ обществен натиск за оставка на премиера, в четвъртък унгарското социалистическо правителство покани на преговори президента и лидерите на всички парламентарни партии, за да бъде обсъден въпросът как да се сложи край на антиправителствените протести и безредиците в Будапеща, съобщи Mediapool.

Дясната опозиция обаче обяви, че не възнамерява да участва в преговорите.

Близо 15 000 демонстранти се събраха за трета поредна нощ пред сградата на парламента в Будапеща с искания за оставката на премиера Ференц Дюрчани.

Европейската Комисия призова за спокойствие и даде да се разбере, че вълненията няма да повлияят на предстоящият й доклад за обществените финанси на Унгария. В същото време финландският премиер Мати Ванханен заяви, че ЕС няма да се намесва по „никакъв начин".

"Много неприятно е, че насилствени бунтове стават в страна-член. Вярвам, че Унгария може да се справи с проблема сама. Политическите разногласия трябва да се решават с парламентарни средства", заяви Ванханен.

Лидерът на Партията на Европейските Социалисти Пол Расмусен зае друга позиция като призова колегите си от десницата и центъра да „пренебрегнат десните призиви за оставката му" и изказа силна подкрепа за „най-добрият човек, който може да води унгарските реформи".

"Последното нещо, от което Унгария се нуждае в момента е дясно управление, правещо така наречени реформи, които включват даване на пари на богатите и орязване на социалната защита на бедните", заяви Расмусен.

Изявлението му предизвика реакцията на унгарските европейски депутати от Европейската Народна Партия, които отправиха критика към Расмусен в отворено писмо, подкрепено от дясноцентристките депутати от други страни.

„Криворазбраното чувство за солидарност с членуващата в ПЕС Унгарска Социалистическа Партия, не бива да ви ослепява за най-основните принципи на демокрацията", се казва в писмото.

„Политиката не може да се основава на системни лъжи. Не можем да си представим, че вие и ПЕС споделяте циничните възгледи, изразени от г-н Дюрчани".

По-рано през седмицата ЕНП призова унгарското правителство да подаде оставка, подчертавайки, че „политическите лъжи, изречени от премиера и правителството му, не само са атака срещу моралните основи на демократичните институции в Унгария, но са и атака срещу основополагащите европейски ценности".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.