Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-09-2006

УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ С РАЗЛИЧНИ ОЧАКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДА

Преди година е имало опасност членството на България да бъде отложено, но сега такава опасност няма, заяви днес министър-председателят Сергей Станишев, съобщава Mediapool.

Като изрази очакване докладът да потвърди окончателно датата на присъединяване, Станишев заяви, че решението на ЕК ще бъде взето на базата на огромните усилия, положени от българските институции за изпълнение на ангажиментите, които страната ни е поела по време на преговорния процес с ЕС. "Това е едно историческо събитие, окончателно падане на Берлинската стена за България", каза премиерът.

Европейската интеграция на България не спира на 1 януари 2007 г., каза Станишев и добави, че е важно как ще се интегрира българската икономика, българският обществен живот, как се защитават правата на трудещите се, как се прилага европейският социален модел.

Докладът на ЕК не дава основание за самочувствие на управляващите, заявиха пък представители на дясната опозиция.
На управляващите буквално им се слага европейски борд, абсолютен контрол върху дейността на правителството, заяви в Страсбург лидерът на ССД Стефан Софиянски, наблюдател в Европарламента от ПГ на БНС.

Изводът на президента Първанов, че България е подготвена като другите страни, очевидно не е верен, коментира във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Членството ни ще бъде "членство под карантина", смята бившият премиер. Според него докладът е по-лош от налагането на предпазна клауза, защото ние влизаме в Европа, но с ограничения и с безпрецедентна система за наблюдение. Докладът не дава основание за самочувствие за управляващите, той изразява недоверие към тях, особено като се вземе в предвид, че ще има още доклади, подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни риска от орязване на фондове за България, като същевременно след датата на членството спират да действат и предприсъединителните фондове.

Според Костов независимо дали управляващите ще направят ремонт на кабинета или не, отговорността за това което се случва, е изцяло тяхна. Последиците от карантината, която ни окачва ще станат ясни в края на 2007 г. България ще си е платила членския внос за ЕС, а е възможно да не получи никакви средства, посочи Костов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, чийто министър е начело на земеделието, определи земеделието като особено деликатна в политиката на ЕС, поради което "мониторингът трябва да бъде задължително условие."

Според него България вече е започнала да се доближава до някои критерии на ЕК като ръст на развитие, данъчна политика и повишаване стандарта на живот на българските граждани. В следващите 2-3 дори 4 години ще имаме много сериозна работа в областта на селското стопанство, преработващата промишленост тепърва трябва да се развива. В тези области все още сме далеч от европейските норми, посочи Доган. По думите му, ясна стратегия за европейска интеграция без необходимото финансиране трудно може да се реализира.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.