Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-09-2006

МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕМ В ЕС БЕЗ СЕЛСКОСТОПАНСКА И ТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ

Критичните бележки в доклада на Европейската комисия за безопасността на полетите могат да създадат сериозни проблеми на част от карго авиокомпаниите, призна транспортният министър Петър Мутафчиев във вторник преди официалното обявяване на мониторинговия доклад на ЕК, съобщава Mediapool.

Според Мутафчиев проблемът се дължи на факта, че много от самолетите са руски и не са сертифицирани по изискванията на ЕС.

Всички български карго авиокомпании използват руски самолети, които не са сертифицирани по изискванията на JAA, съобщава агенцията.

До настоящите проблеми пред товарните авиопревозвачи се стига заради отношението на специализираната дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА), коментират запознати. Преди половин година ГВА решава да подготви "екшън-план" за създалата се ситуация, в който е записано, че през април 2007 година българската администрация ще извади от регистъра на авиационните средства всички руски самолети. Този план не е бил съгласуван с българските карго превозвачи и те по неофициален път разбират какво подготвя държавната администрация.

Потърпевши от авиационния бизнес коментираха, че дори експертите в Брюксел са били удивени от подхода на ръководството на ГВА на принципа "няма самолет - няма проблем" и са препоръчали на българската авиационна администрация да класифицира по групи руските самолети и да се опита да сертифицира по-голямата част от тях в JAA.

За да спасят бизнеса си, авиокомпаниите за товарни превози, сформират своя делегация, която да преговаря директно с евродирекцията, контролираща въздушните превози. Карго превозвачите са успели да извоюват сертификат за самолет АН 12. Водят се преговори да се сертифицират и самолетите АН 24 и АН 26.

Според специалистите, изискването да се спрат от движение руските самолети ще се окаже фатално за фирмите от селскостопанската авиация, които ще трябва да спрат работа.

Карго компаниите ще намерят начин да оцелеят. Те работят основно извън рамките на страната и границите на Европейския съюз. Ако не успеят да сертифицират самолетите си, те просто ще ги пререгистрират в страни, за които не важат тези изисквания, и ще летят под чужд флаг, коментираха специалистите. Което значи, че в българската хазна няма да влизат данъци от тяхната дейност, съобщава Mediapool.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.