Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2006

БАРОЗУ: НЕ БИВА ДА СЕ ОТПУСКАТЕ

От май досега повечето от недостатъците, които установихме, са преодолени. Затова сега дойдох в България, за да празнуваме заедно и да поздравя българския народ. Това заяви на съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, съобщава Агенция "Фокус".

Вашата страна положи усилия, искам да благодаря на всички правителства, които работиха през годините, за да се осъществи тази обща цел. През изминалите няколко месеца доказахте своята готовност за членство в ЕС. Уверен съм, че България ще бъде градивен член на Евросъюза. Сигурен съм, че България ще извлече полза от своето членство, но и ЕС ще се възползва от приноса на България. Вие сте прекрасна страна, имате пълен капацитет да се справите с оставащите проблеми. Мисля, че вашето присъединяване ще даде силен тласък на развитието на страната в икономическо и социално отношение и с присъединяването на Румъния ще засили ЕС, каза Барозу.

През май бяха установени няколко недостатъка във вашата подготовка за ЕС. Установявам, че през изминалите месеци повечето недостатъци са преодолени успешно. Определяме в нашия доклад постигнатото и в същото време - откровено посочваме недостатъците, които все още имате. Определяме мерки, които ще помогнат на България и Румъния, това не би трябвало да ви изненада и нещата не трябва да се драматизират. И в миналото е имало такъв род мерки и сега заедно сме говорили какви ще бъдат тези съпровождащи мерки, каза председателят на ЕК.

Днес ние си сътрудничим в празнуването, утре пак се залавяме за работа. Посланието ми към държавните органи и народа на България е: Не бива да се отпускате. Има още известно разстояние, което трябва да се пробяга от България, когато говорим за съпоставка между вашата страна и развитите европейски страни. Работата е доста. Искам да ви поздравя и да ви кажа - това не е краят на процеса, а едно ново начало, каза Барозу.

България ще внесе повече разнообразие в ЕС с оглед на своето наследство. Кирилицата ще стане европейска азбука. Това е прекрасно за ЕС. Най-добрият начин да се разрешават проблемите в света да се залага на това разнообразие, за да може то да се превърне в един огромен ресурс. Разнообразието трябва да бъде обща ценност. Искам да ви кажа: Ние сме уверени, че България ще бъде страна, която ще осъществява градивни отношения, ще сътрудничи и ще действа заедно с ЕК, за да бъде достоен член на съюза.

Дойдохме тук, за да поздравим и насърчим България. Преди всичко за упоритата работа от страна на българското правителство, Народното събрание, гражданското общество. Реформите са резултат от тежка работа, но те дадоха възможност на комисията да потвърди датата на присъединяване, заяви на пресконференцията в Министерския съвет комисарят по разширяването Оли Рен, съобщава „Фокус".

"Имаше дела, не само думи", заяви Рен и посочи, че България трябва да продължи реформите в съдебната система и държавната администрация.

Не всичко е идеално, България обаче е на правилния път и е достатъчно подготвена.
Комисията реши да приеме определени съпътстващи мерки, за да се осигури продължаването на процеса на реформи.

Надявам се, че няма да се наложи да се използват предпазните клаузи, но това зависи единствено от действията на България. На предпазните клаузи трябва да се гледа като на стимул, каза още еврокомисарят.

"От вас зависи дали предпазните клаузи ще се превърнат в голяма глава или в бележка под линия в историята", каза още Оли Рен и благодари и на българските граждани и гражданското общество за положените усилия.

Имате силна култура, играете много конструктивна роля в Западните Балкани и Черноморския регион, посочи още Оли Рен.

Портал ЕВРОПА припомня, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и комисарят по разширяването Оли Рен пристигнаха днес н София за да запознаят лично българските власти с доклада на Комисията, който бе оповестен вчера. Освен с премиера, двамата ще се срещнат с президента и председателя на Народното събрание.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.