Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-10-2006

ЛОНДОН НАЛОЖИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ТРУДОВИЯ СИ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ

Лондон обяви днес, че налага ограничения за българи и румънци, желаещи да работят във Великобритания след присъединяването на страните им към ЕС на 1 януари 2007 г., уточнявайки че в началото по-ниско квалифицираните ще могат да работят единствено в хранителния и селскостопанския сектор, съобщава „Фокус".

Мерките за контрол ще са в сила за "преходния период", уточни вътрешният министър Джон Рийд. Малко преди това говорителят на британския премиер Тони Блеър отбеляза, че правителството "продължава да смята, че имигрантите и разширяването на ЕС са от полза" за страната.

Никой няма да получи автоматично право на работа във Великобритания от България и Румъния, когато те се присъединят към ЕС догодина, заяви британският вътрешен министър Джон Рийд в интервю за ВВС Нюз 24 веднага след оповестяването на мерките в парламента, съобщава Netinfo.

Единствено изключение ще бъдат земеделието и хранително-вкусовата промишленост, където могат да работят неквалифицирани или ниско квалифицирани кадри. Рийд допълни, че всяка година ще се прави преоценка. Той заяви, че целта е да се постигне необходимия баланс между нуждите на икономиката и защитата на обществото. Британският вътрешен министър допълни, че определено страната има нужда от високо квалифицирани работници в някои сфери, но постъпването им на работа ще бъде строго контролирано. На въпрос за известна съпротива срещу мерките от страна на колеги като външния министър Маргарет Бекет, Рийд отговори, че е доволен, че всички министри са проявили разбиране и са подкрепили изложените мерки.

По повод британското решение Европейската комисия изрази съжаление във връзка с наложените от Великобритания ограничения за достъп до пазара на труда за българи и румънци след присъединяването на България и Румъния към ЕС и продължава да защитава положителните ефекти от разширяването за икономиката, съобщи „Фокус", като цитира изявление на Катарина фон Шнурбейн, говорител на еврокомисаря по заетостта Владимир Шпидла.

"Съжаляваме, че страните-членки, които отвориха пазарите си на труда за десетте нови страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., не правят това за България и Румъния", заяви Шнурбейн, признавайки все пак, че "25-те са свободни да решават какво ще правят".

Портал ЕВРОПА припомня, че по-рано днес говорителят на българското външно министерство Димитър Цанчев обяви, че правителството ще обсъди възможността за налагане на реципрочни мерки.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.