Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-10-2006

РИМ ЗА СЕГА НЯМА ДА ОГРАНИЧАВА ДОСТЪПА НА БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ, ИРЛАНДИЯ ПОСЛЕДВА МЕРКИТЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Затварянето на британския трудов пазар за българи и румънци е сред централните теми в италианския печат, съобщава Netinfo.

Системата на квотите, която Лондон се кани да въведе, не се хареса на Европейската комисия, изтъква агенция АДЖИ, цитирайки говорителката на комисията Катарина фон Шнурбайн.

Говорителят на италианското външно министерство Паскуале Ферара обясни пред журналисти, че въпросът трябва да се решава в ЕС въз основа на докладите на комисията. вестник "Кориере дела сера" се позовава на анонимни източници от външното министерство, според които темата за притока на работници от България и Румъния е много деликатна, не засяга само Италия и трябва да бъде разглеждана на ниво ЕС.

В този контекст е даден ход на вътрешноправителствена подготовка за координиране на позициите на отделните министерства с оглед обсъждането на въпроса в Брюксел, заявили източниците.

В същото време белгийското правителство е решено частично да отвори трудовия пазар на Белгия за граждани от България и Румъния, съобщи „Фокус".

Белгийските власти ще приложат спрямо гражданите на тези страни, който на 1 януари 2007 г. ще станат пълноправни страни-членки на Европейския съюз, същия подход, който е бил прилаган по отношение на имигрантите от другите страни-"новаци" - Словения, Чехия, Унгария, Полша, Естония и Литва, които встъпиха в ЕС през 2004 г.

Гражданите на тези страни от 2006 г. могат да получат работа в Белгия, но само в отрасли, в които се наблюдава недостиг на специалисти.

Портал ЕВРОПА припомня, че вчера Великобритания обяви налагането на ограничения пред работниците от Румъния и България. За сега е предвидена квота от 20 хиляди работни места в земеделието и хранително вкусовата промишленост. Според министърът на вътрешните работи Джон Рийд тази квота може да претърпи изменения.

Решението на Лондон бе последвано от подобен ход от страна на Дъблин, тъй като Ирландия и Великобритания споделят обща визова политика.

Ирландия реши да запази досегашната система за достъп до трудовия пазар чрез специални разрешителни. Ирландската търговска камара реагира с разочарование, но и изрази разбиране, че все пак трябвало да се защити единната зона за движение между Ирландия и Великобритания, съобщава „Дневник".

"Смятаме, че няма причина да не се възползваме от включването на България и Румъния, но реалността е, че след като Лондон вече е взел решение, нашата позиция е предрешена", коментира директорът по политическите въпроси на камарата Шон Мърфи.

В началото на седмицата обаче две други европейски страни заявиха, че няма да налагат ограничения на трудовите си пазари. Швеция обяви, че не възнамерява да променя политиката, приложена спрямо страните от предишното разширяване през 2004г. и работниците от Румъния и България ще имат свободен достъп до трудовия пазар на страната.

Вчера Полша обяви, че прима политика на „отворени врати" спрямо всички страни от Европейската общност, която ще включва и България и Румъния след 1 януари 2007г.

За сега само четири европейски страни са обявили, че няма да налагат ограничения пред работниците от България и Румъния. Това са Финландия, Словакия, Полша и Швеция.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.