Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-10-2006

РУМЪНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ОТКАЗВА ДА СТАНЕ ЕВРОКОМИСАР

Нов  скандал с досие на румънски политик?

Първият дипломат на Румъния Михай Разван Унгуряну (38) отказа да поеме поста на първи еврокомисар на своята страна.

Пред агенция НЮЗ ИН, външният министър Унгуряну - цитиран от EUEXPANDS - обяви, че предпочита да изкара докрай мандата си на ръководител на румънската дипломация, който по думите му е "политически и морален мандат". Унгуряну бе назначен за външен министър през декември 2004 г.

Знаеше се, че Унгуряну има добри шансове да бъде назначен на този пост, след провала на кандидатурата на Варужан Восгасян. Румънската преса огласи информация, че Восгасян е бил информатор на репресивния апарат на диктатора Чаушеску, по-специално, че е бил вербуван от агенти на външното разузнаване на комунистическа Румъния.

Източници на Портал ЕВРОПА в Букурещ допускат, че Михай Разван Унгуряну също има досие. Тази информация не е потвърдена. Източникът ни твърди, че е възможно Унгуряну да е бил вербуван от комунистическата тайна полиция "Секуритате" в годините, когато е бил студент. Зад отказа му да стане еврокомисар се криел опит този факт да не излезе наяве и да не се стигне до второ оттегляне на румънска кандидатура за високия пост, както се случи с Восгасян.

 
Според източници на EUEXPANDS обаче, мотивът на Унгуряну да откаже бил друг: че ако замине на работа в Брюксел, нямало да има подходящ кандидат, който да оглави на негово място румънското външно министерство.

EUEXPANDS пише също, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозо е човекът, който трябва да обяви румънската номинация за еврокомисар, а най-вероятният ресор, който ще му бъде поверен, щяла да бъде културата.

 

Според EUEXPANDS името на румънския кандидат вече било изпратено в Брюксел от румънското правителство. ЕК все още обаче не е потвърдила тази информация. Според Realitatea TV възможната кандидатура на премиера на Румъния Калин Попеску Търичану е държавният секретар по европейска интеграция Леонард Орбан.

Председателят на ЕК Барозо е бил междувременно информиран за възможното сътрудничество на Восганян за тайните служби на комунистическа Румъния. В петък Восганян отрече тези обвинения, а в събота самият той официално се отказа от номинацията за еврокомисарския пост.

Междувременно президентът на Румъния Траян Бъсеску, за когото се твърди, че лобира за еврокомисар да бъде избрана министърката по европейските въпроси Анка Боаджиу - обяви, че кандидатът на Букурещ трябва да е представител на цяла Румъния, на не само на румънските либерали.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.