Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-11-2006

ЕК ИСКА ДВАТА БЛОКА НА "КОЗЛОДУЙ" ДА БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ В СРОК

Европейската комисия ще се противопостави на опитите да се постигне забавяне в сроковете за затварянето на трети и четвърти реактори на АЕЦ "Козлодуй", както е договорено между ЕК и България. В същото време Европейската комисия не вижда проблем да одобри строителството на нова АЕЦ в България. Това заяви Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс, съобщава Дарик радио, цитирано от Експрес.бг.

Тараделас заяви по повод включеното в доклада на Джефри ван Орден предложение за гъвкаво отношение по повод затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй": "Двата реактора от първо поколение трябва да бъдат затворени, това не подлежи на преговори и на промяна. Не виждам с какво проектът за резолюция на депутата Ван Орден може да промени нещата. Няма да има отсрочка за затварянето на реакторите. Този въпрос не е отворен за дискусия".

Той добави, че не му е ясно какво означава "гъвкав подход" и че за смисъла на този израз трябва да бъде запитан докладчикът за България в Европейския парламент. "Ако той обаче има предвид да се постигне забавяне в срока за затваряне на двата реактора, Европейската комисия ще бъде против", подчерта говорителят.

Според него, Европейската комисия следи много внимателно състоянието на енергийните мощности в балканския регион. „Комисията е убедена, че в региона трябва да има достатъчно енергийни мощности и затова е отпуснала доста финансови средства както на България, така и на други страни, за да бъдат изградени нови енергийни мощности. Следим много внимателно енергийната обстановка. Досега не сме получили сведения, че може да има недостиг на електричество след затварянето на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй"", обясни Тараделас. Той допълни, че ако все пак се появят липси, ще се реагира много бързо.

Запитан за решението на България да строи нова АЕЦ, Феран Тараделас изтъкна, че според член 41 от договора ЕВРАТОМ, решение на държава от ЕС да строи нова АЕЦ трябва да бъде изпратено за одобрение в Европейската комисия. „Досега не сме получавали искане за одобрение от България, или поне аз не зная такъв документ да е пристигнал тук през последните дни. Когато получим такова искане, ще го проучим и ще отговорим. Неотдавна дадохме зелена светлина за строителство на нова АЕЦ във Франция. Не виждам защо да не дадем зелена светлина и на България", каза говорителят.

Той разясни, че в Европейската комисия са известни резултатите от търга за строителство на нова АЕЦ в България. „Знаем, че търгът е спечелен от руска фирма. Една нещо обаче е резултатът от търга, друго - когато се стигне до строителството. Тогава българските власти трябва да искат одобрение от Комисията и тогава ще решим какъв да е отговорът. Но принципно не виждам никакъв проблем да одобрим строителството на АЕЦ в която и да е страна на ЕС, включително и в България. Не можем да сме против, ако разпоредбите на ЕВРАТОМ са спазени", изтъкна Тараделас.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.