Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-11-2006

ТУРЦИЯ ЩЕ ПРАВИ ОТСТЪПКИ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО, НО ПРЕКЪСНА ВОЕННИТЕ СИ ОТНОШЕНИЯ С ФРАНЦИЯ

В желанието си да спечели благоразположението на ЕС, Турция обяви, че бързо ще промени известен член от наказателния си кодекс - ограничаващ свободата на словото, в същото време обаче Анкара допълнително обтегна връзките си с Франция, като спря военното си сътрудничество с Париж, съобщава EUobserver.

Вчера турски представители обявиха, че ще работят за промяната на член 301 от наказателния кодекс, който предвижда присъди за обида на „турската нация", преди срещата на европейските лидери през декември, когато трябва да бъде определена съдбата на преговорите за членство на Турция.

Представители на управляващите заявиха, че се очаква парламентът да гласува въпроса през първата седмица на декември, точно преди срещата на европейските лидери на 14-15 декември..

Промяната на член 301 се възприема като ход с важно символично значение, тъй като в доклада си от началото на месеца ЕК посочи този член като допринасящ „за климата на авто-цензура в страната".

Този член е използван за повдигането на обвинения срещу редица турски интелектуалци и журналисти, сред които и носителят на Нобелова награда Орхан Памук.

Докато обявената отстъпка по въпроса за свободата на словото може да свали част от критиките срещу Турция, обявеното прекъсване на военните връзки с Франция, допълнително засили напрежението между Анкара и Париж.

„Връзките с Франция в сферата на отбраната са прекъснати", обяви вчера генерал Илкер Башбуг. Той добави, че това е в протест на френския законопроект инкриминиращ отричането на геноцида срещу арменците през 1915г.

Новият френски законопроект, одобрен от Националното събрание и очакващ ратификация от Сената, бе обявен от Турция за „сериозен удар" върху френско-турските отношения.

Ескалацията на напрежението става в момент, когато Франция определя позицията си дали да гласува за спиране на преговорите за членство на Турция заради отказа на Анкара да отвори пристанищата си за кипърски кораби.

Турският външен министър Абдулла Гюл заяви вчера по въпроса за Кипър, че страната му не е готова на компромис. „Няма да се поддадем на изнудване, както не сме се поддавали на изнудване и в миналото", заяви Гюл.

Междувременно „Дневник" съобщи, че Европейският парламент ще обсъжда днес на пленарно заседание въпросите за вдигане на изолацията на Северен Кипър и положението на Вароша( изоставен гръцки град в Северен Кипър, който стана фокус на исканията на Никозия в преговорния процес с Анкара).

Комисарят по разширяването Оли Рен ще информира евродепутатите за развитието по тези въпроси. Евродепутатите ще изложат становищата си.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.