Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-11-2006

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РАЗСЪЖДАВА КАКЪВ ТОЧНО ДА Е КОНТРОЛНИЯТ МЕХАНИЗЪМ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ. СОФИЯ СЪЩО Е КОНСУЛТИРАНА

  • Дали от 1 януари 2007 г. съдилищата на страните-членки ще признават безусловно решенията на българските съдилища?
  • ЕК засега отказва да съобщи какъв точно ще е "механизмът на сътрудничество и проверки".

Страните-членки вече са консултирани за механизма, по който ще се извършва наблюдението върху България след присъединяването й към ЕС.

Това съобщи специално за Портал ЕВРОПА говорителката на еврокомисаря по разширяването Оли Рен - Кристина Наги.

София също е била консултирана относно въвеждането на "механизъм за сътрудничество и оценка на напредъка" по съдебната реформа, престъпността и корупцията - потвърди Външното министерство в отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА.

Кристина Наги потвърди, че понастоящем Европейската комисия подготвя Решение, в което ще са формулирани точните начини и форми за това, "...как ще се осъществяват механизмите на сътрудничество и проверки".

Портал ЕВРОПА припомня, че в есенния мониторингов доклад на ЕК се казваше, че Комисията ще реши за мониторинговия механизъм "след провеждане на консултации с държавите-членки" и че условията и реда на този механизъм ще представлява "списък от показатели".

Портал ЕВРОПА отправи запитване до еврокомисарите по правосъдието Франко Фратини и по разширяването Оли Рен за точния статут на т.нар. "придружаващи мерки" - формулировка, която за първи път се появи в септемврийския мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България.

Говорителката Кристина Наги каза, че Румъния и България ще бъдат "информирани" за Решението на ЕК преди то да бъде прието. Гласуването му се очаква до края на годината. Решението ще започне да се изпълнява от момента на присъединяването на двете страни към ЕК.

"Преди ЕК да приеме това Решение, ние не можем да съобщаваме детайлите по него", категорична е говорителката на еврокомисаря по разширяването.

Европейската комисия има формалното задължение да се консултира по този род въпроси единствено със страните-членки. Задължението не е изрично по отношение на т.нар. "присъединяващи се страни", сред които е и нашата. Източник на Портал ЕВРОПА в ЕК каза, че консултациите със София и Букурещ "са не толкова под формата на консултация, колкото на информиране, едно неформално известяване".

Прес-службата на МВнР съобщи за Портал ЕВРОПА, че София е консултирана за мониторинговия механизъм, който ще действа до изпълнение на показателите - т.нар. "benchmarks". Повече информация за конкретните параметри на въвеждането и прилагането на механизма ще има, след като в Европейската комисия приключи обсъждането на подробностите, пише още в отговора на ведомството на Калфин. Външното министерство е категорично, че "при всички случаи въвежданият механизъм по никакъв начин не препятства България да се присъедини към ЕС на напълно равноправна основа." (целия отговор на МВнР на нашето запитване вижте ТУК).

Във връзка с това Портал ЕВРОПА запита Еврокомисията, дали от 1 януари 2007 г. съдилищата на страните-членки ще признават безусловно решенията на българските съдилища - както по наказателни, така и по граждански дела.

Европейската комисия ни изпрати отговор, координиран с комисарите на Франко Фратини и на Оли Рен. В него се казва, че признаването ще бъде факт "по принцип": уточнява се, че "...Все пак непрекъснато ще бъде преглеждано изпълнението на показателите, формулирани в доклада на Комисията за механизма на сътрудничество и проверки".

Еврокомисията уточнява, че може да бъде наложена предпазна клауза до три години след присъединяването, в случай на "сериозни и непосредствени рискове от сериозни недостатъци в България или в Румъния, свързани с транспонирането или изпълнението на правилата на ЕС, свързани с взаимното признаване на съдебните решения в наказателното и гражданското правораздаване."

Що се отнася до европейската заповед за арест, там действат специфични разпоредби, които позволяват на даден съдия да не прилага тази мярка, ако прецени, че не са спазени фундаменталните права - се казва още в отговора на Франко Фратини и Оли Рен.

Портал ЕВРОПА зададе същия въпрос на министрите на правосъдието Георги Петканов и по европейските въпроси Меглена Кунева. До момента отговор от техните ведомства няма.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.