Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-11-2006

4-ТАТА ПОПРАВКА НА КОНСТИТУЦИЯТА ПО СПЕШНОСТ В ПАРЛАМЕНТА

На извънредно заседание днес парламентарната комисия по конституционните промени одобри с 16 гласа „за" и един „въздържал се" законопроекта за четвъртата поправка в конституцията, внесен от Михаил Миков и група депутати.

Комисията не одобри другия такъв законопроект - на Мирослав Мурджов, предвиждащ заседания на парламента в Велико Търново („за" гласуваха 5 и 12 - „въздържал се").

До 14 ч. днес комисията ще внесе в деловодството на парламента доклада си, с който ще предложи на депутатите да подкрепят първия законопроект и да не подкрепят втория на първо четене.

То най-вероятно ще се състои в първия възможен момент - 24 часа след депозирането на доклада, т.е. утре от 14 ч. на извънредното заседание на парламента.

Изтегленото във времето гласуване на четвъртата поправка председатеят на комисията Любен Корнезов обясни с предстоящото заседание на Европейския парламент на 29 ноември в Страсбург, на което докладчикът за България Джефри Ван Орден ще представи доклада си за нас и където следва да присъстват българските евронаблюдатели.

Изтеглянето с 8 дена напред на първото четене на конституционните промени ще осигури повече време за прецезиране на текстовете за второ четене, изтъкна Лютви Местан.
Той изрази предположение, че четвъртата поправка ще бъде приета с голямо мнозинство и че ще бъде важен сигнал за Брюксел, че се реформираме и изпълняваме ангажиментите си.

По време на разискванията в комисията почти всички парламентарни групи изразиха подкрепа за новите конституционни промени, с уговорката, че някои текстове трябва да се коригират до второ четене.

Независимо, че текстът за предвиждания инспекторат към Висшия съдебен съвет продължава да е спорен, депутати и от управляващите, и от опозицията заявиха, че ще подкрепят текста на първо четене.

„Като цяло ще подкрепим законопроекта, защото той поправя допуснати грешки", заяви Екатерина Михайлова.
Тя изрази опасения дали създаването на такъв супер орган - инспектората, което е нещо непознато и за България, и за европейските страни, ще е ефективно.
Михайлова обърна внимание, че в предлагания текст не се предвижда механизъм за прекратяване на мандатите на членовете на инспектората.

Дори за член на Конституционния съд и за президента е предвидено такава процедура, а за инспектората - не, изтъкна тя и добави като забележки, че изборът с квалифицирано мнозинство поставя инспектората в много висока степен на сила, освен това избирането му с квалифицирано мнозинство от парламента поставя въпроса за политически пристрастия, още повече че традицията в България е инспекторатът да е към правосъдното министерство, а парламентът да реализира парламентарен контрол чрез министъра на правосъдието.

ДПС ще подкрепи проекта, включително и най-спорните текстове за съдебната власт, категорично заяви Лютви Местан.

Не бива да изпитваме страхове и опасения от замисления статут на инспектората, категорична е Анелия Мингова, шеф на ПГ на НДСВ.
Тя се аргументира с това, че членовете на сегашния инспекторат към правосъдното министерство са в трудово правна зависимост от министерството на правосъдието, трудно биха се противопоставили и имаме неработеща система в областта на отчетността. Опитът да се направи нещо ново би следвало, според нея, да се приема като нещо позитивно.

„Не бих казала, че инспекторатът ще е супер орган, тъй като той няма властнически функции и точно това позволява да се ситуира към Висшия съдебен съвет", коментира още тя.

По мнението на Мингова изборът на членовете на инспектората от парламента би им осигурил чувството на независимост, а квалифицираното мнозинство, с което се избират, не бива да се противопоставя на факта, че парламентарната квота във Висшия съдебен съвет не се избира с квалифицирано мнозинство.
Квалифицираното мнозинство позволява да се избегне точно партийния елемент при избора на членове на инспектората, смята Мингова.

Одобрение за предлаганите конституционни промени изрази и Елеонора Николова от ОДС. Тя изтъкна, че за ¾ от предлаганите сега текстове СДС отдава са пледирали.
Николова изрази становището, че такъв инспекторат трябва да има.
В момента съдебната власт има свръхтегло и то може да се коригира с инспекторат, каза тя.

Подкрепа за четвъртата поправка изразиха и представителите на Коалиция за България и БНС.
С „въздържал се" гласува Тодор Батилов от „Атака", който изрази опасението, че предлаганите текстове ще създадат чувство на непоклатимост, а то води до професионална деформация и обърна внимание, че са необходими промени в конституцията, които да регламентират предсрочното прекратяване на мандата.

С одобрение се посрещат от различни парламентарни групи промените, свързани с финансовата децентрализация на общините, тези във връзка с премахването на наборната военна служба и отпадането на магистратските имунитети.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.