Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2006

ПРИКЛЮЧИ ИЗСЛУШВАНЕТО НА КУНЕВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

С шест минути закъснение започна изслушването в Европейския парламент на кандидата за европейски комисар по защитата на потребителите Меглена Кунева.

Изслушването води председателката на комисията по вътрешния пазар Арлийн Маккарти, която съобщи, че утре сутринта ще има закрито заседание на комисията, на което ще бъде подготвено становището относно днешното представяне на Меглена Кунева.

В началото на речта си Кунева благодари на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за номинацията.

Два пъти последователно съм била избирана за депутат в българското Народно събрание и знам какво е да отговаряш пред хората. Убедена съм, че политическият опит, който всички сме натрупали в евроинтеграционния процес, ще ни помогне, когато трябва да защитим интересите на потребителите на европейската сцена, заяви във встъпителната си реч тя.

Присъединяването на България и защитата на потребителите са кауза, а за една кауза са необходими вяра откритост и знание. Вярвам, че това е една от най-важните политики, защото нейната концепция обхваща най-важните неща - развитието на човека и организирането на интересите, отбеляза Кунева. Според нея с тези свои политики Европа става по-близка до гражданите си.

Това е една от най-изискващите отговорност и енергия роли в Комисията и дава най-голяма възможност политиката да бъде видяна. Моята цел е да гарантирам доверието на потребитилете, искам гражданите на ЕС да знаят, че в мое лице имат защитник.

Основната ми цел ще бъде потребителите да бъдат добре защитени независимо къде се намират в ЕС, добави Кунева.

Представителят на ЕНП-ЕД Малкълм Хауърд запита Кунева как ще работи в Комисията за да постигне целите си.

Аз ще бъда застъпник , не смятам че ще сме опоненти с останалите комисари, ще настоявам в здравеопазването, правосъдието, данъците да бъдат включени политики за защита на потребителите.

Ще направя всичко възможно за налагането и даването на власт на защитата на потребителите за да има доволни потребители
Моят портфейл е много важен заради диалога с гражданското общество

Хауърд: как виждате взаимното допълване между вашата работа и лисабонската стратегия

Кунева: двете имат едно общо - хората, ако не съсредоточим вниманието си върху всеки конкретен гражданин, нащите прекрасни програми няма да имат смисъл.

От ПЕС запитаха Кунева как ще представи приоритетите си в Комисията тъй като има голяма разлика между тях и приоритетите в законодателната програма за 2006/7г.

Кунева обяви, че в много от приоритетите на ЕК като "Зелената книга" и референтната рамка по договорното законодателство присъства защитата на потребителите и трябва да се работи върху тази база.

Представителят на ПЕС коментира, че в отговорът на Кунева липсват собствените и приоритети и акценти. На това Кунева отговори, че предпочита да изчака приемането на "Зелената книга", което трябва да стане преди влизането й в длъжност и, че не иска да влиза в конфликт с колегите си преди това.

Представител на АЛДЕ запита как ще допълни хоризонталното с вертикално законодателство в отделни сектори и как да се транспонира законодателството от всички страни-членки за да действат еднакви правила навсякъде.

Според Меглена Кунева директивите които сега ще влязат в сила дават ключа към част от отговора - как да бъде постигната защита на потребителите

Гражданите трябва да имат достъп до информация и до мрежа от контакти във всички страни за защита. Слабото ниво на мобилност показва несигурност в гражданите.

От АЛДЕ запитаха и какво смята да направи Кунева по цяла редица проблеми като пушенето, пиенето и вредните храни.

По този въпрос ще работим много близо с комисаря Киприану. Имаме вече стратегия за общественото здраве, в която алкохола и пушенето имат своето място.

В личен план мога да се включа активно в обсъждането на стратегията за общественото здраве. Философският въпрос е до каква степен може да бъде защитаван потребителя въпреки неговото желание, заяви Кунева.

От групата на зелените поставиха въпроса за проблемите с финансирането на федерациите на потребителите особено в Източна Европа.

Според Кунева сравнително ограниченият бюджет е по-скоро от полза на Комисията, тъй като ще помогне за по-добро определяне на приоритетите.

Доброто образование, подкрепата на организациите които помагат за образованоста и обучението на потребителите, са главните приоритети според Кунева.

На коментар от групата на зелените, че потребителите не са в центъра на вътрешния пазар, Кунева отговори:Не съм съгласна, всичко което е вътрешен пазар се отнася за хората. Няма причина да съществува общ вътрешен пазар ако не е насочен към потребителите. Съгласна съм, че ЕС и всички институции трябва да мислят за "чувствителните" групи, голяма част от усилията в тази област минава през портфейла на комисаря по социалната политика.

Представителката на ПЕС Беатрис Патри заяви, че във встъпителната си реч Кунева е припомнила, че влиза в Комисията в средата на мандата й, а при въпросите обяснява, че тепърва ще проучва и води консултации не я ли е страх, че няма да й стигне времето.

Времето е малко и за това трябва да бъдат добре поучени добрите практики на национално ниво. Залегналото в зелената книга ще ми даде много добра основа и няма да изгубя и ден. Най-лошия вариант е да има законодателство, което не се прилага, заяви Кунева.

Подобни въпроси относно защитата на потребителите бяха задавани в продължение на три часа от представителите на комисиите по вътрешен пазар и защита на околната среда.

Очаквайте допълнителни подробности.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.