Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2006

ПРИКЛЮЧИ ОБСЪЖДАНЕТО НА ДОКЛАДИТЕ НА ВАН ОРДЕН И МОСКОВИСИ

Дебатите в Европейския Парламент започнаха с известно закъснение заради дискусията около отношенията на ЕС с Русия. Обсъждането на докладите на Джефри ван Орден и Пиер Московиси продължи малко повече от час.

"Г-н председател България подаде молба за присъединяване преди 11 г. и започна преговори за членство преди пет", заяви докладчикън за България Джефри ван Орден. През този период бяха постигнати много икономически промени. Три много различни правителства доведоха до напредъка, въпреки трудните условия в региона, като войната в Косово и наводненията в България през миналата година, добави той. Ван Орден заяви, че българската поговорка "блага дума и желязна врата отваря", се оказа много правилна.

В същото време ван Орден посочи, че все още има много да се прави в реформата на полицията и съдебната система. Той призовава за по-осезаеми действия на българското правителство срещу престъпността.

Докладчикът за България обърна специално внимание на АЕЦ "Козлодуй" и заяви, че много страни от Европа имат проблеми с енергийната зависимост от Русия. България е важен енергиен източник за страните от региона, според него и за това е важно използването на гъвкав подход. Ван Орден добави, че ядрената енергетика отново започва да се възприема като сигурен начин за осигуряването на енергия.

Джефри ван Орден добави: Трябва да направим всичко за да освободим българските сестри в Либия. Каква по-голяма радост от това да могат да се приберат у дома за Коледа. Той призова за още по големи усилия на Парламента и Комисията по този въпрос.

Искам да благодаря на всички български правителства и на българския народ за техният стоицизъм и приятелство и добре дошли в клуба, така завърши речта си Джефри ван Орден.

Представителката на финландското председателство на ЕС заяви в речта си: Отбелязваме със задоволство напредъка на България и Румъния към членството. Съветът изразява подкрепа за механизма на сътрудничество и проверка в областта на съдебната система и борбата с престъпността и даващ възможност за налагане на предпазни клаузи.

Комисарят по разширяването Оли Рен заяви: от името на ЕК бих искал да благодаря на докладчиците ван Орден и Московиси за балансираните им доклади, които заедно с докладите на ЕК помогнаха за напредъка и посочването на проблемите. Ключът към успеха на България и Румъния бе в съчетанието на техните собствени усилия и на помощта на всички европейски институции.

Рен повтори някои проблеми в двете страни като авиационната сигурност и сигурността на храните в България, но посочи, че от септември е постигнат сериозен напредък дори и в тези проблемни области. Рен отново увери европейските депутати, че ЕК е готова да използва предпазните клаузи, особено в областта на правосъдието, във всеки момент, ако някоя от двете страни покаже сериозни недостатъци. Комисарят по разширяването посочи, че механизмът за наблюдение и сътрудничество ще бъде ефективен в осъществяването на европейската интеграция на двете страни.

От парламентарните комисии по правосъдие и вътрешен ред и по правата на малцинствата изразиха подкрепата си за приемането на България и Румъния в ЕС, но посочиха проблеми като правата на унгарското малцинство в Румъния и призоваха за продължаване на реформите.

По време на изказванията на парламентарните групи представителите на ЕНП-ЕД и на АЛДЕ благодариха на Европейската Комисия за добрия начин на провеждане на присъединителния процес и поздравиха двете страни по повод скорошното им членство.

От групата на зелените обявиха, че не са много удовлетворени от докладите на ван Орден и Московиси. Зелените обявиха, че са предложили две поправки към доклада за България, в които се противопоставят на гъвкавия подход към затварянето на АЕЦ "Козлодуй", тъй като централата е една от най-опасните в Европа, а българите трябва да покажат, че са сериозни и изпълняват договорите, заяви депутатът Хорачек.

Десните независими депутати посочиха че са били против разширяването от 2004г. заради бедността на страните и са се оказали прави - над половин милион са във Великобритания и има огромен брой неквалифицирани безработни. Не виждаме причина за приемането на две още по-бедни страни, заявиха британските депутати, които обвиниха Джефри ван Орден, че в доклада си действа като представител на ЕК, въпреки че иначе е евроскептичен.

Председателят на комисията по външните работи на ЕП Елмар Брок поздрави двете страни за предстоящото присъединяване и заяви, че това е победа на демокрацията в сравнение с насилието от миналия век, чиито представители са хора като Чаушеску и Сталин. Присъединяването на тези две страни е жизнено необходимо за европейския проект, добави той като призова и за продължаване на процеса на реформи.

Жан-Мари Каведа прочете писма от две румънски деца оставени в сиропиталища заради липса на срудства на родителите, но посочи че подкрепя доклада и заяви, че румънският народ сам е извоювал свободата си. Жан-Мари Каведа предложи поправка към доклада на Московиси за спиране на определени международни осиновявания на румънски деца.

Отделни депутати посочиха отказа от регистрация на ОМО "Илинден" и проблемите на унгарското малцинство в Румъния като тревожни въпроси, нуждаещи се от решаване.

Гласуването на двата доклада ще стане утре между 12 и 14 ч. българско време.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.