Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-11-2006

ЕП ПРИЕ ДОКЛАДА НА ВАН ОРДЕН БЕЗ ПОПРАВКИТЕ ЗА КОЗЛОДУЙ И МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО

Европейският парламент одобри доклада на Джефри ван Орден за България.

В текста не влязоха поправките за гъвкав подход към затварянето на АЕЦ „Козлодуй", предложена от самия ван Орден. Предложената от групата на зелените поправка за признаването на македонско малцинство бе оттеглена преди гласуването.

Преди гласуването от групата на „зелените" обявиха, че докладът на Джефри ван Орден отдалечава Европейският парламент от Договора за присъединяване, където се казва, че АЕЦ „Козлодуй" трябва да бъде затворен.

Европейският парламент отхвърли призива на Комисията по външните работи към Съвета да гледа с гъвкавост на датите за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" при гласуването на доклада на Джефри ван Орден за присъединяването на България към Европейския съюз. Те приеха резолюцията с 505 гласа "за", 65 "против" и 36 "въздържали се", съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Членовете на Европейския парламент приеха с 269 гласа "за" и 264 гласа "против" изменението, внесено от Панагиотис Беглитис, Даниел Кон-Бендит и Ребека Хармс, с което те призоваха България да изпълни ангажиментите си относно закриването на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, така както са записани в член 30 от Присъединителния договор. С това отпадна текста, гласуван от Комисията по външните работи, според който подходът към закриването на реакторите трябва да е гъвкав и да се даде възможност за отлагане от осем месеца. ЕП призова европейските институции да спазят обещанията си за финансиране от 210 млн. евро за България за периода 2007-2008 г. за закриването на АЕЦ Козлодуй.

Председателстващият заседанието Скот Макмилан въобще не подложи на гласуване текста за гъвкавия подход и 8-месечната отсрочка. Той дори не даде думата на Джефри ван Орден, който искаше да се аргументира, като впоследствие обясни, че не го е видял, че вдига ръка за изказване, съобщи "Всеки ден".

Джефри ван Орден определи случилото се като "много разочароващо".

Депутатите отхвърлиха изменението предложено от Групата на Зелените/Европейски свободен съюз, което призоваваше "българските власти да зачитат правата на малцинствата и да изпълняват решенията на Европейския съд по правата на човека".

Евродепутатите поздравяват България и приветстват присъединяването й на 1 януари 2007 г. Обаче те отбелязват неотложната необходимост от видими резултати в критичните области и призовават българските власти да предприемат бързи и задълбочени действия, за да избегнат активирането на предпазните клаузи и други съпътстващи мерки. ЕК трябва да се съобрази с позицията на ЕП при разглеждане на активирането на предпазни клаузи, се казва в доклада.

Евродепутатите считат, че България трябва да демонстрира осезаеми резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари. Те призовават за максимална прозрачност в приватизацията и назначенията на обществени постове и в съдебната система. Според тях България трябва да въведе сериозни санкции за прокурорите, които бавят и пречат на развитието на делата. Евродепутатите приветстват усилията да се разсекретят архивите на секретните служби, но препоръчват това да бъде контролирано от политически независима комисия.

Те призовават за разширяване на специализираните полицейски части, които работят в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, разпространението на наркотици и трафика на хора, най-вече на границите. Държавите-членки би трябвало да предложат специализирано обучение за полицейските служители и да пращат компетентни специалисти, които да помогнат на българските власти при разчистването на натрупалите се случаи със сериозни престъпления, както и за намаляване на действията на криминалните босове.

Членовете на ЕП призовават за подобряване на условията в детските домове, както и в домовете за хора с умствени и физически увреждания. Те искат това да стане национален приоритет.

Те са притеснени от съществуващите невидими бариери за чуждестранните инвеститори и призовават българското правителство да вземе мерки срещу административни решения, които могат да попречат на развитието на положителен климат за инвестиции в страната. Депутатите подчертават значението на правилното управление и контрол на средствата от фондовете на ЕС.

По време на гласуването днес на доклада на Джефри ван Орден Европейският парламент прие и изменение, предложено от Александър Ламбсдорф от Алианса на либералите и демократите за Европа, с което приветства резултата от президентските избори на 29 октомври 2006 г., но осъжда "силната проява на антиевропейски сили" по време на изборите. Евродепутатите призоваха президента да обърне внимание по време на втория си мандат на страховете на българските граждани, които критикуват присъединяването на България към ЕС.

В заключение депутатите припомнят подкрепата си за българските медицински сестри и палестинския доктор, настояват за бърз и задоволителен изход и компенсации от либийските власти за страданията, причинени на "тези невинни хора".

Портал ЕВРОПА припомня, че румънската агенция "Медиафакс", цитирана от "Фокус", съобщи, че вчера вечерта премиерът на Румъния Калин Попеску Търичану е провел телефонен разговор с докладчика за Румъния Пиер Московиси (Франция), за да му благодари за обективността и взискателността в доклада.

Не се съобщава Сергей Станишев да се е обадил на Джефри ван Орден.

Днес в Букурещ е френският министър по европейските въпроси Катрин Колона. Тя ще участва в конференция на тема "Да разговаряме с Европа", съобщава още "Медиафакс".

Катрин Колона ще дойде и в България. На 1 декември сутринта тя ще даде пресконференция в София. Припомняме, че министър Колона е човекът, предложил Симеон Сакскобургготски да бъде удостоен със званието Велик Офицер на Почетния легион на Франция.

 

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.