Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-12-2006

ПОДПИСКА СРЕЩУ ОРДЕНА НА ПОЧЕТНИЯ ЛЕГИОН НА САКСКОБУРГГОТСКИ ПУСНАХА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Он-лайн протест срещу награждаването на Симеон Сакскобургготски с ордена на Почетния легион са започнали българи, живеещи във Франция, научи Портал ЕВРОПА.

От няколко дни насам сайтът "Подписки.орг" призовава всички, несъгласни с произвеждането на лидера на НДСВ във Велик офицер на най-високото френско отличие, да се подпишат по Интернет в открито писмо до френските институции. Протестното писмо е адресирано до президента Жак Ширак, до всички депутати и сенатори, както и до председателите на долната и на горната камари на френския парламент. От сайта е видно, че го подписват наши сънародници от цял свят.

Организаторите на тази гражданска инициатива възразяват срещу указа на президента Ширак, изтъквайки: "...Недоумяваме защо цялата заслуга за присъединяването на България към европейската кауза бе приписана единствено на управлението от 2001 до 2005 година... Поканата за членство в НАТО ... бе закономерно следствие от поредица политически решения и действия, в които г-н Сакскобургготски няма никакъв дял."

Както Портал ЕВРОПА писа, Симеон Сакскобургготски стана Велик офицер на Ордена на Почетния легион на Франция на церемония в Париж, състояла се дни преди българската прокуратура да поднови разследването си за т.нар. "царска педиатрична болница" - част от придобилата международна известност "Савойска афера".

В интервю за Портал ЕВРОПА една от инициаторките на подписката, преводачката Марияна Широва-Симандре, каза, че целта й е "да изрази категорично несъгласие с международното легитимиране на политическото поведение и на управлението на г-н Сакскобургготски." Марияна Широва-Симандре е превела поезията на Борис Христов на френски език и е сред инициаторите и на друга подписка - тази до Оли Рен за отваряне на архивите на ДС.

"Във Франция, орден днес не значи имунитет и безнаказаност за утре. Дали Симеон е бил коректен към българския данъкоплатец, тепърва ще се изяснява. Това, което е ясно и което подчертаваме с подписката е, че не е морално да му се дава орден за лъжи" - категоричен е от своя страна директорът на вестника на българската общност във Франция "Парижки вести", който също е сред инициаторите на протестната интернет-подписка.

Какво още разказаха Атанас Чобанов и Марияна Широва-Симандре - вижте в рубриката "Интервюта" на Портал ЕВРОПА. Те коментират и информацията на Портал ЕВРОПА, че разследваният за трафик с визи за проститутки бивш френски посланик в София Доминик Шасар също е носител на Почетния легион, както и на Орден "Стара Планина" 1 степен.

Текстът на петицията и възможността за он-лайн гласуване са поместени ТУК. Сайтът podpiski.org нашумя с организираните петиции срещу задължителното здравно осигуряване на българите, живеещи в чужбина.

След закриването на подписката, тя ще бъде изпратена до Сената, Националната асамблея и Елисейския дворец. Текстът и подписите ще бъде изпратен и до водещите френски медии - категорични бяха пред Портал ЕВРОПА организаторите.

Източници с десетилетен опит в дипломацията допуснаха в коментар пред репортер на Портал ЕВРОПА, че ако българският съд произнесе "тежка присъда" срещу Сакскобургготски по аферата за детската болница, има вероятност "да се предприемат дискретни стъпки за връщане на Ордена". Това обаче според нашите дипломатически източници е почти невъзможно. Със сигурност има "оживление" в дейността на дипломатите на френското посолство, откакто избухна скандалът с моралния облик на лидера на НДСВ около връчването на ордена му в Париж, предполагат нашите източници.

Междувременно френският всекидневник "Либерасион", цитиран от базирания във Великобритания авторитетен информационен портал Kafene.net, коментира случая "Шасар" от 2000 година с думите, че това "постави френската дипломация в неудобно положение". Пълния текст на коментара на "Либерасион" вижте в рубриката "Анализи".

Портал ЕВРОПА е отправил запитване до "Дондуков 2" за разясняване на въпроса, как се постъпва, ако чуждестранен гражданин, удостоен с Орден "Стара Планина", получи присъда за престъпление по служба. Портал ЕВРОПА е поискал и организационни разяснения от френското посолство в София по същия въпрос - как процедира френската държава, ако някой Велик Офицер на ордена на Почетния легион бъде осъден за престъпление в родината си.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.