Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-12-2006

ЕП ОДОБРИ КУНЕВА ЗА КОМИСАР

Меглена Кунева бе одобрена от Европейския Парламент за комисар по защитата на потребителите със 583 гласа „за", 21 гласа „против" и 28 въздържали се. Леонард Орбан бе одобрен за комисар по мултилингвизма със 595 гласа „за", 16 „против" и 29 въздържали се.

Председателят на ЕП Жозеп Борел посочи при началото на заседанието за гласуването на двамата кандидати, че това е едно от най-важните гласувания в тази сесия на парламента.

Председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу посочи в речта си, че за пръв път в договора за присъединяване на страни към ЕС е изрично посочена ролята на Европейския Парламент при избора на комисари. Той помоли депутатите за тяхната подкрепа за двамата нови комисари, които според него я заслужават. Барозу посочи че Меглена Кунева и Леонард Орбан са работили много усилено и са участвали активно в процеса на присъединяване на страните им към Европейския Съюз.

Твърдо вярвам, че двамата кандидати доказаха по време на изслушванията в комисиите своята честност, независимост и професионализъм, заяви в речта си Барозу.

Председателят на групата на Европейската Народна Партия Ханс Герт Пьотеринг поздрави от името на групата на ЕНП/ЕД двамата кандидати за комисари, като посочи, че и двамата са били одобрени от комисиите на Парламента.

Председателят на групата на европейските социалисти - ПЕС - Мартин Шулц посочи, че е имало проблеми с ресора на румънския комисар Леонард Орбан и изслушванията в комисията, но всичко е минало добре. Шулц обяви, че ПЕС също ще подкрепи кандидатурите на Кунева и Орбан за комисари.

Греъм Уотсън от съюза на либералите и демократите АЛДЕ посочи, че Меглена Кунева и Леоналд Орбан са взели дейно участие в преговорния процес за присъединяването на България и Румъния. Според него присъединяването на двете страни се е оказало по-трудно от очакваното и е отнело две години повече. „Уверен съм, че България и Румъния ще бъдат ценна придобивка, а не тежест за съюза", добави той.

"Тези, които понесоха на плещите си товара на преговорите за присъединяване, носят и част от плодовете на своите усилия", коментира председателят на Групата на либералите и демократите АЛДЕ Греъм Уотсън. По думите му обаче назначаването на Леонард Орбан и Меглена Кунева за еврокомисари е подчертало нуждата от институционална реформа в Европа. "АЛДЕ подкрепя разширяването на Съюза, но не и непрестанното увеличаване на колегията от еврокомисари и на Европейската сметна палата", каза Уотсън. Той поясни, че явно няма достатъчен брой "смислени ресори", поради което Европа се нуждае от по-малобройна Комисия, която повече да действа за общностния интерес и по-малко "да представлява страните-членки".

Джефри Титфърд от групата Независимост/Демокрация обяви, че е против двете кандидатури, както групата му е била против присъединяването на България и Румъния. Титфърд посочи проблемите във Великобритания, предизвикани от предишната вълна на разширяването като една от причините за несъгласието с кандидатурите.

Освен това според него двете страни чрез присъединяването си по този начин заместват ярема на комунизма с ярема на брюкселската бюрокрация. „Хората от двете страни заменят „Желязната завеса" с не по-малко тежката завеса от огромни количества бумащина", заяви той в защита на решението на групата да се противопостави на избора на двамата комисари.

Междувременно ЕП одобри назначаването на Надежда Сандолова и Овидиу Испир за членове на Европейската сметна палата. Резултатът за Сандолова от поименното гласуване е 561 гласа "за", 32 "против" и 38 "въздържали се". Гласуването за румънския кандидат г-н Овидиу Испир беше с таен вот. Неговата кандидатура също беше одобрена с 356 гласа "за", 229 "против" и 51 "въздържали се".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.