Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2006

ОЩЕ НЕ Е ЯСНО ДАЛИ ГЕРМАНИЯ ЩЕ ПОИСКА ПРЕДПАЗНИ КЛАУЗИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Все още не се знае, дали Германия ще поиска въвеждането на предпазни клаузи за България и Румъния още от началото на членството им.

Това стана ясно по време на срещата на германският канцлер Ангела Меркел с чуждестранни кореспонденти в Берлин, съобщава „Дойче Веле".

Писмото на Ангела Меркел до Барозу по повод на България и Румъния е все още без отговор, научиха чуждестранните журналисти. До средата на месеца и във всички случаи преди срещата на ЕС на върха, която е в края на тази седмица, председателят на Европейската комисия би трябвало да отговори с писмо на Ангела Меркел, в което да даде оценка на България и Румъния за ситуацията в двете области: вътрешен ред и правосъдие. Така най-общо Ангела Меркел представи писмото си преди месец след срещата си с румънския премиер Калин Попеску Търичану. Какво точно обаче е било съдържанието на писмото? По време на пресконференцията с чуждестранните журналисти, акредитирани в Берлин, германският канцлер поясни:

В писмото, което не мога да цитирам точно, защото не е пред мен, припомних, че през есента Европейската комисия се произнесе критично за някои неща в правосъдието и вътрешния ред на двете страни. В самия си доклад Европейската комисия записа още, че иска да наблюдава процеса и да се произнесе още веднъж през март, припомни германскя канцлер и аргументира необходимостта от писмото си така:

Аз посочих обаче, членството на двете страни започва от началото на 2007-ма година и затова Германия иска да има оценката на Европейската комисия още през декември. Иначе от есента до март се получава празнина, минават и три месеца, през които има пълноправно членство, без да е на лице оценка на Европейската комисия за ситуацията в тези страни. Затова аз помолих да имам тази оценка още до края на годината.

Ангела Меркел не уточни, какво точно разбира под понятието "предпазни мерки", за които настояват германските депутати в декларация, приета паралелно с ратификацията на присъединителните договори на България и Румъния. Германскят канцлер изпрати писмото си до Барозу след тази декларация на Бундестага. Не е тайна, че ХДС и най-вече ХСС, чийто лидер е Ангела Меркел настояват за въвеждането на предпазни клаузи в областта на правосъдието и вътрешния ред още от началото на 2007-ма година,т.е. за изключване на България и Румъния от общите правила и решения на съюза в тези две области.

Според социалдемократическата фракция в Бундестага обаче формата на шест месечен мониторинг спрямо двете страни, предложена от Европейската комисия, е достатъчна. По принцип на срещата на върха на ЕС в края на седмицата Германия е в правото си да поиска въвеждането на предпазни клаузи за България и Румъния още от началото на идната година, когато поема председателството. Дали предложението й ще бъде прието е отделен въпрос. Точно за това обаче настояват от ХСС. Така според наблюдатели писмото на германския канцлер е всъщност компромис между партиите, включени в управляващата коалиция, с който топката се прехвърля отново в Брюксел. Не е чудно тогава, че пред чуждестранните журналисти в Берлин Ангела Меркел избягна всякакъв коментар и се ограничи с отговора:

Съвсем ясно ще кажа: очаквам отговора на господин Барозу.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.