Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2006

АНТИ-НАГРАДИ ЗА ЛОБИРАНЕ РАЗДАВАТ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

  • Генерална дирекция "Вътрешен пазар" на ЕК и компанията ExxonMobil получават годишните анти-награди за непрозрачен лобизъм и най-безпринципни практики.
  • Гюнтер Ферхойген и Питър Манделсън - подгласници на ГД "Вътрешен пазар".

Неправителствените организации "Обсерватория Корпоративна Европа" (Corporate Europe Observatory), "Приятели на Земята - Европа", "ЛобиКонтрол" и "Спинуоч" ще обявят на церемония тази вечер в Брюксел тазгодишните "победители" в станалия вече традиционен анти-конкурс в сферата на лобизма, в който се присъждат "награди" за най-вредни практики по отношение на лобизма.

Това научи Портал ЕВРОПА от ЛобиКонтрол".

Петролният гигант ExxonMobil получава приз за най-лошо европейско лобиране, а чиновниците от Генерална дирекция "Вътрешен пазар" на Европейската комисия - за най-лош привилегирован достъп.

ExxonMobil е награден заради това, че продължава да манипулира дебата за климатичните изменения в Брюксел, плащайки скришно на скептиците, се казва в прес-съобщение за мотивите на неправителствените организации, получено в редакцията на Портал ЕВРОПА.

Що се отнася до ключово важната Генерална дирекция "Вътрешен пазар", НПО обясняват, че нейните чиновници са манипулирали консултативния процес, с цел необосновано да легитимират собственото си спорно предложение за единна европейска патентна система. ГД "Вътрешен пазар" на ЕК грубо е подценила критиките към това предложение, отправени от множество малки и средни предприятия.

Изборът на тазгодишните печеливши в анти-наградите за най-лошо лобиране е направен чрез онлайн гласуване, в което са участвали над 9400 души.

Според Улрих Мюлер от базираната в Германия организация "ЛобиКонтрол", нефтената компания "ExxonMobil" умишлено създава изкуствен дебат относно причиненото от човека глобално затопляне, чрез който да се попречи на политическите мерки, целящи намаляване на вредните емисии на въглероден окис в атмосферата. Мюлер допълни, че в Европа почти липсват правила за прозрачност.

В съобщението на организаторите се казва, че "подгласници" на ГД "Вътрешен пазар" за анти-лоби-приза са били еврокомисарят по търговията Питър Манделсън и еврокомисарят по индустрията Гюнтер Ферхойген. Манделсън е бил "номиниран" заради това, че има твърде неформални връзки с индустриални лобисти като например European Services Forum, а Ферхойген - заради ролята си в небалансираното създаване на т.нар. Групи на високо ниво, доминирани от мега-корпорации, като например Групите на високо ниво за конкуренцията, за енергетиката и за околната среда.

 

Неправителствените организации "Обсерватория Корпоративна Европа" (Corporate Europe Observatory), "Приятели на Земята - Европа", "ЛобиКонтрол" и "Спинуоч" - както Портал ЕВРОПА вече писа - пледират за максимална прозрачност в лобизма на европейско ниво и прекратяване на безпринципните тактики на секретност.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.