Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2006

EП ПРИЕ ДОКЛАД ЗА РАЗШИРЯВАНЕТО; ДИРЕКТИВИ ЗА ТВ-РЕКЛАМАТА И ЗА УПОТРЕБАТА НА ХИМИКАЛИ

ЕП прие днес доклад за разширяването на Европейския Съюз. Докладът на Александър Щуб от ЕНП-ЕД, бе приет с 398 гласа "за" и 99 "против".

В документа се посочва, че ЕС в момента е изправен "пред трудности да изпълни задълженията си към страните от Югоизточна Европа" и призовава за серия институционални промени, които да подобрят "интеграционния капацитет".

"Абсорбционният капацитет" означава, европейските институции да могат да работят правилно и демократично след всяко разширяване, да могат да финансират дейностите си и да запазват политическите си цели. Поради тази причина евродепутатите смятат, че ЕС трябва да реши, кои реформи трябва да се приемат при новите разширявания, като се взема предвид влиянието на новите страни върху структурата на съюза. Според доклада Договорът от Ница не предоставя "адекватна основа за бъдещи разширявания".

Депутатите подчертават, че "абсорбционният капацитет" не трябва да бъде разглеждан като нов критерий за кандидатстващите страни, тъй като зависи от ЕС да подобри способността си да приема нови държави и да засилва интеграционния си процес.

По отношение на реформите европейските депутати заключват, че е необходимо приемането на нова система за гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета за да се упрости процеса на взимане на решения, ясно определяне на ценностите, целите и компетенциите на ЕС. По-голяма прозрачност в действията на Съвета, увеличаване на правомощията на националните парламенти за провеждане на проверки и добавяне на клауза, уточняваща как страните-членки могат да напускат ЕС.

Европейските депутати повтарят увереността си, че Конституцията трябва да бъде приета преди изборите за Европейски Парламент през 2009г. Според тях, ако бъде ратифицирана Конституцията, тя ще засили интеграционния капацитет. Депутатите искат договорните промени да се извършат преди следващите европейски избори, за да се избегне забавяне на настоящите преговори - и по-конкретно тези с Хърватия.

Турция

Депутатите отбелязаха заключението на ЕК, че ритъмът на реформите се е забавил и подчертаха, че Турция трябва да ратифицира и да приложи изцяло Протокола от Анкара. Те изразиха надежда, че финландското председателство ще намери решение на настоящия застой и призова Турция да работи по конструктивен начин, за да гарантира пълното прилагане.

Хърватия

Членовете на парламентарната комисия приветстваха напредъка на Хърватия и призоваха да се запази темпото на реформите.

Западни Балкани

Перспективите за членство трябва да се запазят, за да се консолидира мира и благоденствието в региона, но депутатите напомниха на тези държави, че реформите ще определят темпото на интеграцията им в ЕС.

Европейският парламент прие и друго важно решение за съюза- нова законова уредба за използването на химикали - REACH.

С новите закони производителите и търговците на различни продукти, съдържащи химикали, трябва да проверят дали субстанциите, които предлагат на европейския пазар, са безопасни за потребителите.

Евродепутатите с огромно мнозинство гласуваха за законовата мярка, която предвижда регистриране, оценяване и разрешаване употребата на съответния химикал.

529 гласуваха "за", 98 "против" и 24 въздържали се.

Мярката засяга около 30 000 химични съставки в най-различни продукти като коли, компютри, бои. Новата мярка ще влезе поетапно в сила от юни 2007г.

Освен това европейските депутати приеха Директивата за скритата реклама в телевизионните предавания- "Телевизия без граници".

Скритата реклама трябва да се забрани в новинарските, детските програми, както и предаванията, в които се показват препоръки и съвети за зрителите. Страните-членки имат право да я разрешат във филми и сериали, телевизионни и спортни предавания.

Зрителите трябва да бъдат информирани, ако в тези програми има скрита реклама чрез специален сигнал в началото и края на предаването и на всеки 20 минути, решиха още евродепутатите. Този тип реклама ще бъде забранен за тютюневи изделия. Тази забрана трябва да важи и за специфични медицински продукти, които се продават само с рецепта в съответната държава-членка.

ЕП гласува също така да се ограничат рекламните паузи в телевизионните филми (с изключение на сериите, сериалите, забавните програми и документалните филми), детските и новинарските програми до веднъж на всеки 30 мин.

В предложението на Комисията се казва, че страните членки трябва да гарантират, че излъчваните програми не водят до предразсъдъци или дискриминация.

Европейските депутати включиха и други условия като например, че рекламите не трябва да съдържат обиди на основата на пол, увреждане, възраст или сексуална ориентация.

Директивата задължава още държавите-членки да гарантират, че излъчваните програми не съдържат кадри, които биха разстроили сериозно физическото, психологично и морално развитие на малолетните - особено програми с порнография и насилие.

Страните членки трябва да гарантират още постепенното приспособяване на аудио-визуалните услуги към хората, които имат слухови и зрителни увреждания.

Предстои резултатът от гласуването да бъде обсъден от Съвета в началото на следващата година, който след като приеме обща позиция ще върне проектозакона отново в ЕП за гласуване на второ четене. След окончателното приемане от ЕП и Съвета, страните членки ще имат на разположение две години да транспонират новата директива в националните си законодателства.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.