Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2006

БРЮКСЕЛ ЩЕ ОБЛЕКЧАВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ

Европейската Комисия се опитва да направи общите избори през 2009г. още „по-европейски", като предлага мерки за облекчаването на процедурата за гласуване и кандидатиране на европейците, които живеят в други страни-членки, а не в родината си, съобщава Euobserver.

Европейците, живеещи в други страни-членки показват нарастващ интерес към избирането на европейски депутати. Доклад на ЕК показва, че интересът е нараснал от 5.9% през 1999г. до 9% през 2004г. и се очаква да стигне 11.94% през 2009г.

За да увеличи допълнително участието на живеещите в чужбина Брюксел предлага отмяната на бюрократичните пречки пред избирателите като тромави проверки преди изборите за избягване на двойното гласуване, които се провеждат в родината и страната, в която живее избирателят.

Според предложението на Брюксел, което се очаква да бъде прието от страните-членки преди 2009г., ще бъде достатъчно гласоподавателите да подписват декларация, че ще гласуват само в една страна. Проверки ще се провеждат след изборите само в области, в които живеят много чужденци като испанското крайбрежие например.

Плановете предвиждат и улесняването на кандидатирането на граждани за европейски депутати в „чужда" страна от ЕС. този процес в момента е много ограничен като на изборите през 2004г. само 57 души са се кандидатирали за депутати в различни от родината си страни. Само трима от тях успяват да влязат в Европейския парламент.

Един от тях е бившият рали състезател Ари Ватанен, който се кандидатира във Франция по препоръка един от приятелите си - френският президент Жак Ширак.

Комисията смята, че тук трябва да се премахне изискването за представянето на сертификат от родината на кандидатите, посочващ че имат право да участват в изборите и имат чисто съдебно минало.

През 2009г. кандидатите просто ще трябва да подпишат заявление в този дух, което ще бъде проверявано от страните-членки.

По-сериозна пречка за плановете на Брюксел е забраната в седем европейски страни чужденци да влизат в или да учредяват политически партии. Комисията в момента провежда разследване дали Естония, Чехия, Гърция, Литва, Полша, Малта и Словения нарушават европейските закони.

Портал ЕВРОПА припомня, че при обсъждането на първо четене на закона за избор на депутати в Европейския парламент, в Народното събрание се проведе разгорещена дискусия за правото на изселниците в Турция, имащи български паспорти, да гласуват за европейски депутати.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.