Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2006

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОБСЪДИХА ФИНЛАНДСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО И СРЕЩАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

Финландският премиер представи заключенията от Срещата на върха в края на ротационното председателство на ЕС на страната си.

Членовете на Европейския парламент обсъдиха с министър-председателя на Финландия Матти Ванханен заключенията от срещата на върха на 14 и 15 декември в Брюксел, както и постигнатото от Финландското председателство през последните шест месеца на извънредно заседание днес, се казва в съобщение на Европейския парламент.

Министър председателят на Финландия Матти Ванханен представи заключенията от срещата на върха на 14 и 15 декември в качеството си на председател на Европейския съвет и направи преглед на постигнатото от финландското председателство. "Съюзът успя да обедини Европа и да преодолее разделенията от Студената война. Днес ЕС е горд съюз на 25 държави членки - 27 от началото на следващата година. Удоволствие е да приветстваме България и Румъния в европейското семейство", каза той в речта си и подчерта, че политиката на разширяване на ЕС е успех. Относно Турция той припомни, че тя не изпълни ангажиментите си особено относно прилагането на Протокола от Анкара въпреки усилията на председателството. Но бъдещето й е в Европа и крайната цел остава същата - ЕС остава отворен за нови членове, защото присъединяването е необходимо за стабилността в Европа. Перспективите за членството на Западните Балкани са реални - бъдещето на региона е в ЕС. Г-н Ванханен подчерта обаче, че политиката на разширяване трябва да е последователна и със строги условия. "Границите не са на картата, а са в ценностите", каза той. Според него през последните шест месеца атмосферата относно Конституционния договор се е променила и преди 2009 г. би имало смисъл да се намери решение. 

Правосъдието и вътрешните работи е област, където има сериозен проблем - необходимостта от единодушие пречи на напредъка на полицейското и съдебно сътрудничество. В тази връзка финландският премиер припомни, че финландското председателство е имало голямото желание да използва т.н "pasarelle" клауза, която би позволила да се вземат по-ефективно решения в тази област, но това беше отхвърлено от страните членки. В тази връзка той приветства заключението на Европейския съвет, че по-ефективното вземане на решения е важно, съобразено с принципите в Конституционния договор, което означава преминаване към гласуване с квалифицирано мнозинство. Според министър председателя на Финландия това е пробив, който трябва да се приветства.

Ванханен припомни, че един от основните приоритети на Финландия беше да подобри политиката на ЕС към Русия, която е важен партньор за ЕС. Финландският премиер изрази съмнение, че Русия е на прав път - "имаме нужда от по-голяма ангажираност за прилагането на демокрацията, правовата държава и пазарната икономика", каза той и добави, че Русия е тест за консенсуса в ЕС.

Той също каза, че е получил много отзиви от медиите, според които последната среща на върха е била скучна, не е имало драма и са липсвали решения, договорени в последната минута в ранните часове на сутринта. "Ако е скучно да се вземат решения по подреден начин, тогава аз съм скучен и горд от това. Европа има нужда от повече конкретни резултати, а не от политически драми", каза той.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозо изброи успехите на Финландското председателство като например Директивата за безопасността на химикалите, Седмата рамкова програма, новата Шенгенска информационна система и намесата в Ливан и Конго. За политиката на разширяването председателят на ЕК подчерта, че от изключителна важност е стриктността. Важно е да се съчетае визията за разширяването с капацитета за интеграция, подчерта той и добави, че от разширяването печелят не само новите членки, но и съюзът. За имиграцията Барозо каза, че е време да се работи върху източниците на проблема с акцент върху развитието. Във връзка с т.н "passarelle" клауза той се съгласи, че ЕС има нужда от по-ефективен начин за вземане на решения. Той подчерта важността на иновационната политика на ЕС и изрази задоволство от подкрепата на лидерите на страните членки.

В заключение председателят на ЕК каза, че Европа на бъдещето не може да бъде построена с инструментите на миналото. "Имаме нужда от демократичност и ефективност, предложени в Конституционния договор", подчерта той и добави, че има воля от страна на държавите членки да се работи конструктивно в тази посока и ЕС е готов да направи решителна крачка през 2007 г. 

Председателят на Групата на Европейската народна партия /Християндемократи/ и "Европейски демократи", Ханс-Герт Пьотеринг поздрави Финландското председателство за свършената работа, благодари за ангажираността му за Европа и каза, че неговата група очаква същата проява на добра воля и от следващото председателство. Той припомни важните законодателни текстове, които бяха приключени през последните шест месеца като например Директивата за безопасността на химикалите REACH и Седмата рамкова програма. Относно отношенията с Русия той заяви, че това е едно трудно партньорство, но въпреки това трябва да остане партньорство - "Ние искаме добри отношения, като оставаме поддръжници на човешките права", каза г-н Пьотеринг. Според него лидерите на държавите-членки постигнаха добър компромис за отношенията с Турция. Отношенията с Турция трябва да са добри и не трябва да има конфликт, но и тя трябва да изпълнява своите ангажименти. Не всички страни, които са на европейска територия могат да са членки на съюза и в тази връзка политиката за съседство е добър инструмент. За Конституционния договор председателят на Европейската народна партия /Християндемократи/ и "Европейски демократи" каза, че неговата група желае да бъде ратифициран. В заключение той припомни, че на 9 януари ЕНП ще избере нов лидер, след седем години и половина това е последната му реч в тази му роля и затова използва случая да благодари на колегите си за доброто сътрудничество.

Председателят на социалистите Мартин Шулц се съгласи, че финландското председателство на ЕС е свършило добре работата си. Той отбеляза като положително заключението, че не трябва да има следващо разширяване без реформи. Според него очакванията на хората могат да се осъществят само ако се промени структурата на ЕС - с Конституционния договор ще има и разширяване, каза той. Другият положителен резултат е, че ЕС има нужда от политика за миграцията, която не се основава само на ограничения. "Имаме нужда от миграция на този континент и имаме нужда от имиграция". Но ако искаме пряка имиграция, имаме нужда от съответните инструменти - с други думи по-голяма употреба на т.н "passarelle" клауза в областта на правосъдието и вътрешните работи. В това отношение срещата на върха от миналата седмица е "среща на загубените възможности".

Председателят на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън (АЛДЕ, Великобритания) благодари на Финландия за скъсяването на дистанцията между Европа и нейните граждани, защото повечето от взетите решения бяха достъпни за обществеността. Относно имиграцията той каза, че акцентът се поставя прекалено много върху сигурността и прекалено малко върху хуманитарни въпроси. Той оцени финландското председателство като успешно.

Браян Кроули (Група на Съюза на Европа на нациите, Великобритания) обърна внимание на това, че заглавията след срещата на върха не отбелязаха каквото и да било разделение между лидерите. Според него успехът на председателството се дължи на последователността, сътрудничеството и консенсуса. Той се съгласи с другите оратори, че без споразумение относно т.н passarelle клауза няма да има действия и резултати. 

Моника Фрасони (Група на Зелените/Европейски свободен алианс, Италия) не се съгласи с оценката на колегите си, че последната Среща на върха е била толкова успешна - нищо ново или съществено не е постигнато. Според нея срещата в Тампере е постигнала много повече например в областта на имиграцията. Според нея няма консенсус относно институционалната реформа. В тази връзка тя даде пример с Кипър, проблемът за разделението му е трябвало да се разреши преди присъединяването му, защото сега се вижда, че ЕП няма капацитета да го разреши. Относно отношенията с Русия г-жа Фрасони каза, че е важно ЕС да бъде независим и това може да стане чрез развитието на обновяемите източници на енергия.

Силвия-Ивон Кауфман от Европейската обединена левица - Северна зелена левица нарече работата на финландското председателство "много конструктивна" и добави, че нейната група приветства заключенията за разширяването на съюза. Трябва да е ясно, че държавите кандидат членки трябва да споделят нашите ценности и да спазват критериите от Копенхаген. Тя също заяви, че Договорът от Ница не е подходяща основа за бъдещи разширявания и изрази надежда, че германското председателство ще намери решение на кризата с Конституционния договор. 

Найджъл Фараж от Независимост/ Демокрация припомни, че наскоро финландските депутати ратифицираха Конституционния договор въпреки че според изследване на Евробараметър един от четири финландци е против. Според него това показва, че политиката на финландското председателство е било "да продължаваме въпреки " 

Независимият член на ЕП Конрад Дилън (Белгия) също не се съгласи с консенсуса на по-големите групи.  Според него трябва да се сложи край на преговорите с Турция.  

В отговор на дебата и обвинението на Найджъл Фараж, министър-председателят на Финландия Матти Ванханен каза, че без възможността за вземане на решения с квалифицирано мнозинство "нямаме необходимите инструменти". "Политиката е да се дадат на тези които имат правомощия инструменти да ги използват". Той се съгласи, че 2006 година може да бъде наречена годината на Европейския парламент заради приноса на институцията към важни законодателни текстове като например Директивата REACH. 

Председателят на ЕК Барозо отбеляза, че това е последното председателство на съюз с 25 държави-членки и благодари на ЕП за подкрепата му комисарите от България и Румъния да встъпят в длъжност навреме.   

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.