Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-12-2006

ПЕТЪР МУТАФЧИЕВ: ПРЕДПАЗНАТА МЯРКА НЕ ЗАСЯГА ПО НИКАКЪВ НАЧИН ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС

Предпазната мярка, която се прилага на България във връзка с гражданската авиация, не засяга по никакъв начин членството ни в Европейския съюз. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев на пресконференция по повод решението на Европейската Комисия за налагане на предпазна клауза на авиацията ни, съобщава Агенция "Фокус".

Министър Петър Мутафчиев обясни, че проблемът идва от това, че България не е напълно подготвена за изискванията и правилата за безопасност на полетите в Европейския съюз.

Българските авиокомпании ще могат да осъществяват пътнически полети от България към страните в Европейския съюз, но няма да осъществяват пътнически и товарни полети по вътрешните авиолинии на ЕС. "Т.е. няма да можем да осъществяваме вътрешни полети от Лондон до Париж, например", поясни транспортният министър.

Той каза също така, че към момента само три от общо 15-те авиокомпании в България разполагат с нужната документация за издаване на евросертификати за полети във вътрешността на ЕС. Министър Мутафчиев обаче не уточни кои са тези три авиокомпании. Той бе категоричен, че българската страна продължава да защитава своите позиции и ще направи всичко възможно в най-скоро време тази мярка да отпадне.

Транспортният министър не се ангажира със срок, в който това може да стане. Срок няма и заложен в решението на Европейската комисия. "Когато сме готови, ще уведомим Европейската комисия, ще бъдат направени нужните проверки и тази мярка ще отпадне", уточни още Петър Мутафчиев.

За Румъния не е налагана такава мярка, защото там не е била правена проверка, обясни транспортният министър.

Портал ЕВРОПА припомня, че днес Европейската Комисия взе решение да активира първата предпазна клауза за България , според която българските авиокомпании няма да бъдат приемани за авиопревозвачи от ЕС.

Причините, накарали Европейската комисия да вземе това решение, са слабости в структурата и работата на българските авиационни власти, липсата на достатъчно обучени кадри и на програми за непрекъснато и продължаващо обучение, слабости при установяване на нередности и вземането на недостатъчни или никакви мерки за отстраняване на открити нередности по отношение на използваните за различни цели самолети.

В изявлението на ЕК се посочва, че премиера и транспортния ни министър са получавали многократно информация за състоянието на проблема. Въпреки това последната проверка на ЕААБ преди членството ни е установила сериозни недостатъци, които са принудили Комисията да активира предпазната клауза.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.