Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-12-2006

РЕШЕНИЕТО НА ЕК ЗА АВИАЦИОННАТА БЕЗОПАСНОСТ

Европейската комисия взе решение да отнеме частично правото на България на участие във вътрешния авиационен пазар. След проверка, извършена от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) по-рано този месец, Комисията установи, че е налице значителен риск за това България да не е в състояние да гарантира пълно съответствие с правилата на Общността относно авиационната безопасност и вътрешния авиационен пазар. По тази причина бе извършено позоваване на предпазната клауза, предвидена в Акта за присъединяване, с което се цели гарантирането на правилното функциониране на пазара на въздушния транспорт на ЕС, както и на най-висока степен на безопасност за гражданите на ЕС.

Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия, заяви: „За нас е изключително важно да гарантираме, че всички авиационни органи изпълняват задълженията си по отношение на надзора върху безопасността, както и че всички авиокомпании, които оперират свободно в рамките на европейския пазар, са в състояние да го направят, като спазват изцяло нашите строги закони за безопасност. При сегашната ситуация ние не смятаме, че България отговаря на нужните стандарти. Разговарях с българския министър на транспорта и той ме увери, че се полагат усилия за подобряване на ситуацията. Нашите експерти ще продължат да следят българското съответствие с европейските стандарти, но аз ще препоръчам вдигане на предпазната клауза единствено когато те останат удовлетворени".

Слабостите, открити от ЕААБ, се отнасят до сериозни пропуски в административния капацитет на българските органи за гражданска авиация в областта на надзора върху безопасността по принцип и на сертифицирането на летателната годност и поддръжката на въздухоплавателните средства. Броят на служителите в органите за гражданска авиация, както и тяхната степен на обучение са недостатъчни за изпълнение на задължения им на нужното равнище.
Тези проблеми не са отскоро. ЕААБ установи значителни пропуски още по време на по-ранни проверки през 2005 г. и 2006 г. В мониторинговия си доклад от септември 2006 г. относно готовността на България и на Румъния за членство в ЕС Комисията предупреждава България, че може да бъде извършено позоваване на предпазна мярка, ако е налице недостатъчен напредък преди присъединяването.

България ще остане настрана от пълна интеграция във вътрешния авиационен пазар докато следваща проверка на ЕААБ установи, че ситуацията на безопасността в България е задоволителна. На практика това означава, че сертификатите за летателна годност и поддръжка, издадени от българските органи за гражданска авиация, няма да бъдат автоматично признавани от другите държави-членки и че българските въздушни превозвачи няма да получат неограничен достъп до маршрутите в рамките на Общността. Предпазната клауза не забранява достъпа на българските превозвачи до територията на Общността.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.