Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-12-2006

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗРЕШИ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА РАБОТЯТ СВОБОДНО В БЪЛГАРИЯ, РЕШЕНИЕТО ЗА НАТУРА 2000 СЕ ОТЛАГА

Граждани на страните от Европейския съюз ще имат правото да работят свободно в България от 1 януари 2007 г., реши Министерският съвет на редовното си заседание, съобщи агенция "Фокус".

Правителството одобри позицията, че страната ни е за цялостното прилагане на общностното право в областта на свободното движение на работници и за създаване на условия за упражняване от страна на гражданите на ЕС на правото им на свободно движение с цел работа.

Като приветства онези държави-членки, които към момента са заели същата позиция, България се надява и останалите европейски страни да се присъединят към нея в кратки срокове, се казва още в позицията, приета от кабинета.

Освен това България ще се присъедини към европейската Конвенцията за лишаване от правото да се управлява МПС от 1 януари 2007 г. Документът ще бъде предложен за ратификация от Народното Събрание. Конвенцията гласи, че ако на шофьор му бъде отнето свидетелството за правоуправление в която и да е страна от ЕС, мярката важи за всяка друга страна - членка на съюза.

Документът включва дефиниции на основните понятия и описва случаите, при които държавата по местоживеене може да откаже да признае валидно лишаването от правото да се управлява МПС. Това са хипотезите на вече изтърпяно наказание в държавата на местонарушението, течащо прилагане на това наказание в държавата по местоживеене или в случаите, когато законодателството на държавата по местоживеене не предвижда подобна мярка при деяние, послужило за основание за отнемането на правото да се управлява МПС, се казва още в приетата конвенция.

Министрите обаче отложиха решението за списъка със защитени зони, които ще бъдат включени от България в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, бе отложено, съобщава Mediapool. Засега не са ясни мотивите за отлагането, нито дали решението се оставя за следващата седмица или за след Нова година.

Кабинетът трябваше да разгледа всички варианти за определяне на терените за НАТУРА 2000, както и всички възражения на областни управители, кметове, инвеститори и собственици на земя, чиито интереси са засегнати от включването на терените им в екомрежата. Екоминистерството бе подготвило и три варианта за местообитанията на птиците - за зони, представляващи 16, 20 и 24 на сто от територията на страната, от което щеше да зависи окончателният процент от българските площи ще бъде включена в НАТУРА 2000.

Разглеждането на списъка за НАТУРА 2000 бе съпроводено от митинг на около 200 души от няколко природозащитни организации, които настояват правителството да приеме вариант за повече защитени зони в екомрежата.

„Заради лоша администрация при проучването, оценката и изготвянето на документации са били изолирани гражданите, областните администрации и общините и на обществени организации. Това е довело до повишаване на напрежението и недоволство сред населението", заяви от своя страна омбудсмана Гиньо Ганев.

Недостатъчната информираност на обществеността е предпоставка за неразбиране на същността и значението на НАТУРА 2000, което води до съпротива на собствениците на земи, попадащи в защитените зони, и инвеститори. Последвалата разяснителна кампания от Министерството на околната среда и водите за същността на екомрежата е закъсняла и не може да компенсира породеното недоверие у значителен брой граждани, смята общественият защитник.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.