Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-01-2007

РУМЕН ОВЧАРОВ ЩЕ ИСКА 1 МЛРД. ЕВРО КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Компенсациите за предсрочното спиране на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй" трябва да са в размер на 1 милиард евро, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР.

От Европейската комисия засега са готови да компенсират затварянето на малките блокове само с половината сума. Овчаров обаче заяви, че България ще продължи приоритетно да търси начини 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй" отново да заработят. Той допълни обаче, че тъй като правителството може и да не успее да убеди европейските институции, едновременно с това ще продължат и разговорите за договаряне на по-високи компенсации.

Портал ЕВРОПА припомня, че европейският комисар по защитата на потребителите Меглена Кунева обясни при откриването на представителството на ЕК в София, че ако има политическа воля, 3 и 4 блок на АЕЦ могат да бъдат "събудени".

Европейският депутат Ари Ватанен изпрати открито писмо до председателите на ЕК и ЕП с призив да бъде преразгледано затварянето на двата блока на АЕЦ „Козлодуй". Докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден също призова в последния си доклад за „гъвкав подход" към затварянето на реакторите, но поправката му не бе приета в пленарна зала.

Припомняме ви, че в член 30 на Договора за присъединяване на България към ЕС е записано, че Европейската Комисия се задължава да предостави на България в продължение на периода 2007 - 2009 г., финансова помощ в подкрепа на усилията за извеждане от експлоатация и за приемане на мерки по преодоляване на последствията от затварянето и извеждането от експлоатация на Блокове 1 до 4 на Атомната електроцентрала "Козлодуй".

Помощта обхваща мерки за подпомагане на извеждането от експлоатация на Блокове 1 до 4 на Атомната електроцентрала "Козлодуй"; мерки за екологично осъвременяване в съответствие с достиженията на правото на ЕС, мерки за модернизиране на секторите конвенционално производство на енергия, пренасяне и разпределение на енергия в България, мерки за подобряване на енергийната ефективност, повишаване използването на възобновяеми енергийни източници и за повишаване на сигурността на енергийните доставки.

За периода 2007 - 2009 г., помощта възлиза на EUR 210 милиона (цени от 2004 г.) бюджетни ангажименти, които се предоставят на равни годишни траншове от EUR 70 милиона (цени от 2004 г.).

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.