Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2007

ГРЕЪМ УОТСЪН Е ЗНАЕЛ, ЧЕ КОЛЕКЦИЯТА В ИЗЛОЖБАТА ЗА БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТНА!

Съгласил се е да бъде патрон на проявата заради Националния исторически музей и Министерството на културата.

Лидерът на ALDE в Европейския парламент Греъм Уотсън едва днес научи всички обстоятелства около античните експонати, собственост на Васил Божков, включени в изложбата "Великолепието в България", откриваща се след минути в Брюксел.

Това каза за Портал ЕВРОПА Нийл Корнилет, говорител на групата на либералите и демократите АЛДЕ в Европейския парламент. Минути след това Уотсън обяви същото пред кореспондент на БНР.

Корнилет обаче уточни пред Портал ЕВРОПА, че Уотсън предварително е знаел единствено, че колекцията е частна. "Той обаче е бил информиран, че тази колекция в продължение на три години е била изложена в Националния исторически музей. На това основание Греъм Уотсън се е съгласил да бъде патрон на събитието, още повече, че съорганизатор е българското министерство на културата" - подчерта говорителят Корнилет.

"Днес чухме и останалите подробности за собствеността на колекцията", допълни той и уточни за Портал ЕВРОПА, че с организацията на изложбата, отбелязваща присъединяването на България в ЕС, е била натоварена изцяло и единствено българската евродепутатка Антония Първанова.

"Г-н Уотсън ще присъства на откриването на експозицията - той продължава да възприема организираното събитие като начин да бъде поздравена България за членството й в ЕС" - потвърди говорителят Нийл Корнилет. По думите му, Греън Уотсън не би искал събитието да се свързва с "мафията" в България.

Министерството на културата не е известявано за течаща прокурорска проверка върху частната колекция от антики на Васил Божков. Министерството на културата има информация за проверки в регионалните музеи, съобщиха междувременно от пресцентъра на ведомството.

Експонатите, които са включени в изложбата „Великолепието на България" в Брюксел, са част от регистрирана вече, съгласно закона, в Националния исторически музей (НИМ) колекция на Васил Божков. Регистрацията е направена в съответствие с Наредбата за реда за извършване на оценка на декларирани движими паметници на културата, собственост на юридически и физически лица.

Още през 1983 г. в Наредбата към Закона за паметниците на културата и музеите е записано, че държавата трябва да насърчава частното колекционерство, като това става по съответния ред и след доказване на произхода на експонатите.

Съгласно поправка в закона, която е в сила от 1 януари 2005 г., НИМ, АИМ (Археологически институт с музей към БАН) и регионалните музеи имат право да регистрират частни колекции, след представяне на всички изисквани от закона документи. Министерството на културата е получило необходимия набор от документи, които доказват регистрацията на колекцията в НИМ.

До този момент в Министерството на културата не е постъпила информация за запор върху предложените за износ предмети, както и забрана за разпореждане на собственика с тях.

Вижте и предишната информация на Портал ЕВРОПА по темата.

Фото: ЮЛИАНА НИКОЛОВА/М3 КОМЮНИКЕЙШЪН - "24 Часа"

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.