Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-01-2007

В ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА ПЪРВАТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА СЕСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

В понеделник започва първата сесия на Европейския парламент за новата година. Тя ще се проведе в Страсбург от 15 до 18 януари. Сесията ще бъде по - различна от редовните сесии, защото депутатите ще посрещнат новите си колеги от България и Румъния и ще си изберат ново ръководство, както и нов състав на парламентарните комисии.

Първите български и румънски членове на ЕП ще бъдат посрещнати с тържествена церемония в понеделник от 18,00 часа местно време. Церемонията по издигането на знамената на България и Румъния на фона на Одата на радостта ще се състои в пленарната зала. Председателят на ЕП ще произнесе слово за добре дошли на новите членове. След това Josep Borrell ще открие редовната сесия на ЕП и ще произнесе последната си реч като председател на ЕП заради изтичането на мандата му. В края на заседанието от 19,30 часа г-н Борел ще даде прием в чест на новите депутати. ЕП организира и фотоизложба от България и Румъния в чест на присъединяването на двете държави и новите членове на ЕП

Това е сесията, която бележи средата на мандата на настоящия Парламент (2004-2009 г.), и според Правилника за дейността на институцията, мандатът на председателя, заместник-председателите и на квесторите е две години и половина и затова сега трябва да бъдат избрани нови. С най-големи шансове за избиране за поста председател на ЕП е бившият ръководител на парламентарната група на ЕНП/ЕД Ханс-Герт Пьотеринг. Освен него има още трима кандидати от групите на зелените, Независимост и демокрация и от Европейската обединена левица. Председателят ръководи цялостната дейност на Парламента, председателства пленарните заседания и обявява бюджета за приет. Той представя Европейския парламент във външните отношения и в отношенията с останалите институции на Общността. Депутатите ще изберат с тайно гласуване и четиринадесет заместник-председатели и шестима квестори.

В сряда Европейският парламент ще обсъди и ще гласува резолюция за българските медицински сестри и палестинския доктор в Либия. Разискването на резолюцията започва в сряда от 15,00 часа местно време с декларации на Съвета и Комисията, гласуването ще е в четвъртък.

Германският канцлер Ангела Меркел ще представи и ще обсъди приоритетите на новото председателство с членовете на Европейския парламент. Предстои гласуване на второ четене на третия законодателен пакет за железниците. Депутатите ще обсъдят и гласуват доклади за безопасността по пътищата в Европейския съюз и Кодекса на Европейския съюз за поведение при износ на оръжие.

В четвъртък депутатите ще обсъдят доклад за Интегрирания подход на равенството на жените и мъжете в рамките на работата на комисиите, в който се казва, че броят на жените членове на ЕП стабилно се увеличава през годините - от 17,5 на сто през 1979 г. до 30,33 на сто 2004 г. (30,45 на сто при пристигането на членовете на ЕП от България и Румъния), но в парламентарната администрация жените на високи постове са малко.

От 12,00 часа до 13,00 в четвъртък е времето за гласуване, когато депутатите ще гласуват предложенията на Председателския съвет за назначения в парламентарните комисии.


По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.