Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-01-2007

ПЪРВИ РЕГИОНАЛЕН ПРОЕКТ ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ НА БИЗНЕСА

  • Търсят се двама международни експерти по социалната отговорност на бизнеса!
  • ПРООН дава старт на регионален проект за насърчаване на социалната отговорност на бизнеса в осем европейски държави.

Проектът се финансира от Европейската комисия.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) дава старт на първия регионален проект, целящ да окаже подкрепа и да насърчи интегрирането на принципите на устойчивото развитие в бизнес стратегиите. Очаква се проектът да допринесе за постигането на по-голямо регионално сближаване между старите и новите страни-членки на ЕС и страните-кандидатки. Проектът се финансира от Европейската комисия. Това е първият по рода си регионален проект, насочен към ускорено развитие на социалната отговорност на бизнеса (СОБ) в нови страни-членки и страни-кандидатки за ЕС: България, Хърватия, Унгария, Литва, Македония, Полша, Словакия и Турция.

Във връзка със започването на проекта ПРООН Литва, която отговаря за изпълнението на проекта, търси да назначи 2 международни експерти по социалната отговорност на бизнеса:

Проектът цели да окаже подкрепа и да насърчи интегрирането на принципите на устойчивото развитие в бизнес стратегиите. Очаква се проектът да допринесе за постигането на по-голямо регионално сближаване между старите и новите страни-членки на ЕС и страните-кандидатки.

Началото на 2007 г. е и начало на нов и първи по рода си регионален проект, насочен към ускорено развитие на социалната отговорност на бизнеса (СОБ) в нови страни-членки и страни-кандидатки за ЕС: България, Хърватия, Унгария, Литва, Македония, Полша, Словакия и Турция. В проекта ще участват и бизнес мрежи от Испания, Великобритания и Германия, които ще допринесат за обмяната на опит и добри практики в сферата на СОБ. Проектът е насочен към практиките, възприети от фирмите (и местни, и чуждестранни), но се стреми да обхване и бизнес и браншовите сдружения, местните и централни органи на управление, профсъюзите, научните среди, неправителствените организации и медиите от страните-участнички в проекта. Проектът ще се реализира от постоянните представителства на ПРООН в отделните държави в сътрудничество с национални и регионални партньори.

"Основната цел на проекта е да ускори развитието и прилагането в новите предели на ЕС на практиките на социалноотговорния бизнес, които се определят като средство за хармонизация на ЕС, подобряване на конкурентноспособността и социалното сближаване. За целта проектът ще "картира" в детайли дейностите и действащите лица в сферата на СОБ, ще набележи дефицитите в капацитета и областите, в които подкрепа е необходима и за бизнеса, и за държавните органи, и ще осигури обмен на опит и добри практики, повишаване на осведомеността и подкрепа на заинтересованите страни", посочи г-жа Лира Якулевичиене, ръководител на регионалния проект от постоянното представителство на ПРООН в Литва.

В Европа вече е постигнат консенсус по това какво съдържание се влага в понятието социална отговорност на бизнеса - общият термин, с който фирмите обозначават доброволния социален и екологичен аспект на своята дейност и своите взаимоотношения с обществеността. Европейската комисия подкрепя проекта поради важността на по-задълбочената информираност и разбиране за СОБ в новите страни-членки и с цел способстване на обмена на опит и добри практики.

Проектът съдържа три основни компонента:

1) Анализ на текущото положение по отношение на СОБ в проектните страни. Чрез базисно проучване сред заинтересованите страни ще бъдат идентифицирани действащите лица и ще бъде оценена тяхната ангажираност с популяризирането на СОБ, и събрани примери за добри практики, инструменти и препоръки за развитието на СОБ в региона. Докладът от проучването ще бъде представен на регионална конференция в средата на 2007 г. и обсъден на национално и местно ниво в отделните проектни държави.

2) Стимулиране на диалога между заинтересованите страни за повишаване на осведомеността и обмена на добри практики за развитие на СОБ. Проектът ще окаже подкрепа на диалога между заинтересованите страни, насърчаване на съвместните дейности в сферата на СОБ, и същевременно ще предостави платформа за дискусия и обмен на инструменти, подходи, механизми за отчитане на постигнатото и възможни икономически стимули за ангажиране на фирмите със СОБ. Предвиждат се кръгли маси, обмен на визити и съставяне на колегиуми.

3) Изграждане на местен и национален капацитет за популяризиране и реализация на СОБ. Предвижда се капацитетът да се изгради чрез запознаване на заинтересованите страни с конкретни инструменти за реализация на СОБ и тяхното прилагане в конкретни обстоятелства, като се проведат и проучвания на конкретни практики и казуси, възникнали в прокарването на СОБ.

Продължителността на проекта е 18 месеца, а общият му бюджет 1,36 млн. щ. д. (775 636 евро). Средствата, предоставени от Европейската комисия, възлизат на 620 199 евро, а приносът на ПРООН на 155 437 евро.

За повече информация и координати, моля свържете се с екипа на Портал ЕВРОПА тук. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.