Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2007

ЕП СИ ИЗБИРА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ

Днес Европейският парламент ще избере новия си председател заради изтичането на мандата на Жозеп Борел, който е на този пост от началото на мандата на настоящия Парламент, започнал в средата на 2004 г. Председателят ръководи цялостната дейност на Парламента, председателства пленарните заседания и обявява бюджета за приет. Той представя Европейския парламент във външните отношения и в отношенията с останалите институции на Общността.

Вчера настоящият председател на Европейския парламент Жозеп Борел произнесе последната си реч на този пост, а днес членовете на Европейския парламент ще изберат неговия заместник.

На 14 ноември 2007 г., групата на ЕНП-ЕД единодушно номинира председателя си Ханс-Герт Пьотеринг за поста председател на Европейския парламент. Във връзка с кандидатурата си за председател на ЕП Пьотеринг се оттегли от поста си и на 9 януари на негово място ЕНП-ЕД избра за свой председател Жозеф Дол, председател на Комисията по селското стопанство. Моника Фрасони, съ-председател на Зелените, датчанинът Йенс Петер Бонде от групата Независимост и демокрация и френският депутат Франсис Вюрц, лидер на Европейската обединена левица/Северна зелена левица също обявиха, че ще се кандидатират за поста..

Заседанието, провеждано с цел избор на председател, ще започне в 10,00 часа местно време днес и ще бъде председателствано до избирането на председател от най-възрастния присъстващ член на Парламента - в този случай Джовани Берлингер (ПЕС, Италия).

Председателят се избира с тайно гласуване, след него се избират 14 заместник-председатели и шестима квестори. При избора на председател, заместник-председатели и квестори, се взема предвид необходимостта за осигуряване на справедливо представителство на държавите членки и различните политически възгледи.

Първи се избира председателят. За да бъде избран кандидатът трябва да събере абсолютно мнозинство от валидните гласове т.е. 50% плюс един. Празни или повредени бюлетини не се броят при изчисляването на необходимото мнозинство.

Кандидатурите се подават преди всяко гласуване до най-възрастния член на Парламента, който ги обявява пред Парламента. Ако след три гласувания нито един кандидат не е събрал абсолютно мнозинство от подадените гласове, при четвъртото гласуване участват само двамата кандидати, получили най-много гласове при третото гласуване. В случай на равен брой гласове, избран е по-възрастният кандидат. Веднага след избирането на председател, най-възрастният член на Парламента освобождава председателското място, а избраният председател произнася встъпително слово.

Председателят ръководи цялостната дейност на Парламента, председателства пленарните заседания и обявява бюджета за приет. Той представя Европейския парламент във външните отношения и в отношенията с останалите институции на Общността.

В речта си по повод края на мандата си Жозеп Борел заяви, че днес Европейският парламент е много по-широко познат, справи се с предишното разширяване и разреши много вътрешни проблеми. Той припомни, че неотдавна е имало съмнения дали ЕП ще може да функционира с толкова много депутати с други политически култури, но успехът е налице. "Мисля, че ЕП изигра роля на буфер за интегрирането на Изтока и Запада," каза той, цитиран от Netinfo.

За ролята на ЕП в отношенията с другите европейски институции, той каза, че през последните две години и половина ЕП се е утвърдил и даде като пример одобряването на състава на Европейската комисия. ЕП е показал, че изслушванията на кандидатите за членове на Комисията не са само една формалност и че умее да използва правомощията си по отговорен и взискателен начин, добави Борел. Относно сътрудничеството с ЕК той припомни, че в някои случаи Комисията не се съобрази с позицията на Парламента и заради това ЕП отхвърли три предложени законодателни текстове, което според него показва, че трябва да се задълбочи съвместната работа. Борел заяви, че отношенията със Съвета са се подобрили въпреки моментите на силно напрежение, особено около приемането на бюджета.

Борел отбеляза, че когато е необходимо, ЕП не е само съзаконодател със Съвета на министрите, но и инициатор - създадоха се анкетни комисии като например временната комисия за Предполагаемото използване на европейски държави от ЦРУ за транспорт и незаконно задържане на затворници. ЕП работи за преодоляването на незаконната имиграция, бе активен в дебата за бъдещето на Европа, участва дейно в международните отношения и защитата на правата на човека по света. Европейският парламент също работи за засилено сътрудничество с националните парламенти на държавите-членки, където може да се отчете голям напредък.

Жозеп Борел добави, че във връзките си с лидерите на страните членки е констатирал, че те все повече зачитат позицията на ЕП.

В заключение той заяви,че за него е била голяма чест да председателства Европейския парламент и пожела успех на наследника си



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.