Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2007

ЗА 3 ДНИ НАШИ ТОП-ЕКСПЕРТИ ПО ЕВРО-ПРЕГОВОРИ СПОДЕЛЯТ ОПИТ СЪС 7 МАКЕДОНСКИ МИНИСТЕРСТВА

Успехите и опитът на България ще помогнат на Македония в подготовката й за влизане в Европейския съюз - е казала вчера на пресконференция в Скопие вицепремиерката на страната Габриела Коневска - Трайковска след среща с българска експертна делегация. Това отбелязва македонският правителствен сайт.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, г-жа Трайковска е поканила директорката на Европейския институт в София Юлиана Николова, придружена от най-авторитетните наши специалисти по европейска интеграция, на обмяна на опит с македонските власти.

Идеята е македонските правителствени служители да научат повече за преговорния процес от бивши министри и държавни служители от България, подготвили и провели преговорите по съответните теми.

Вчера са осъществени работни срещи с министрите на вътрешните работи, на правосъдието, на икономиката, на социалната политика, на транспорта и на земеделието. Днес делегацията ще се срещне с македонския министър на културата.

В състава й освен Юлиана Николова са и други експерти със сериозен принос в българския преговорен процес с Европейския съюз: Владимир Кисьов, Любов Панайотова, Нели Огнянова, Иван Нейков, Венцислав Върбанов, Димитър Кюмюрджиев, Надя Димитрова и Магърдич Хулиан. 

В македонската столица вчера се проведе и пресконференция по темата, към която е проявен много сериозен медиен интерес, казаха за Портал ЕВРОПА от българската делегация.

Основната тема на разговорите е била координацията в рамките на работните групи по всичките 35 преговорни глави, а така същи и съставянето на позициите на преговорните екипи. Наред с това е потърсен българският челен опит в сферата на подготовката на стратегическите документи, подготовката на преговорите, начинът на координацията. Вицепремиерът Трайковска посочи, че от особен интерес за нашите македонски съседи са "аргументацията и гъвкавостта, както и сработването с екипите на Европейската комисия".

Освен с министъра на културата, днес българската делегация ще се срещне повторно с представители на Секретариата по европейски въпроси. На тези срещи - както изтъкна Габриела Коневска - Трайковска - нашите експерти ще формулират препоръки, а така също ще се уточни динамиката на по-нататъшните стъпки за осъществяване на съвместното сътрудничество. 

Македония планира да почерпи опит и от други страни-членки на ЕС за това, как се съставя платформа за преговори със Съюза, посочи още на пресконференцията македонският вицепремиер.

В прес-съобщението на македонското правителство се цитира членът на експертната делегация Юлиана Николова - че двете страни имат сходни проблеми, т.е. решенията, които биха могли да се приложат спрямо тях, също са близки. Информационната агенция МАКФАКС цитира Юлиана Николова, която е казала: "За нас е чест да помогнем на най-близката до нас държава."

"Особено предизвикателство за нас е, че ще можем да споделим с македонската страна грешките, които сме направили, така че, ако някой ви каже, че в преговорния процес има само успехи, това ще бъде голяма лъжа" - каза още Юлиана Николова, цитирана от прес-службата на правителството в Скопие.

В отговор на репортерски въпрос във връзка с динамиката на подготовката за усвояване на предприсъединителните фондове, вицепремиерът Трайковска изтъкна, че планът за действие на Скопие отдавна е готов и вече се върви към неговото привеждане в действие.

Агенция МАКФАКС отбелязва в дописката си, че вицепремиерът Трайковска - в чийто ресор е евроинтеграцията - е изразила голямо задоволство от ползата на посещението на българския експертен екип: "България е страна със сходен на нашия път на развитие, и може да помогне на Македония при формулирането на бъдещите й позиции в преговорите с ЕС", казва Трайковска.

Агенцията обобщава, че в рамките на тридневната си визита в Македония, българската делегация провежда работни срещи с най-висшите функционери на седем македонски министерства.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.