Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-01-2007

ПЪРВО ДЕЛО ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ ЗАПОЧНА В РУСЕ

Тази сутрин беше даден старт на първото дело в България за източване на еврофондове срещу Юлиан Спасов е започнало.

Русенският окръжен съд не уважи искането на защитата и даде ход на делото срещу бившия председател на МСДС в Русе Юлиан Спасов и още трима обвиняеми за престъпна схема за фалшифициране на нотариални актове и за източване на пари по европейски програми. Прокурорът по делото Кремена Колицова чете обвинителния акт, който е 450 страници, предаде БГНЕС.

С фалшиви фактури Юлиян Спасов е присвоил 20 000 евро, отпуснати за проект по програма ФАР - съобщи още през декември БНТ.

Обвиняеми по делото са Юлиян Спасов, бивш председател на младежката организация на СДС в Русе (на 33 г.), неговият баща Сашо Спасов (съдебен експерт) и Емил Каракашев, също бивш активист от СДС. Пенсионерът Иван Михайлов също е подсъдим по делото.

Юлиан Спасов вече има една постановена присъда, която обжалва пред Върховния касационен съд. Тя е за неистинска диплома за завършено юридическо образование. С нея Спасов се е регистрирал в Русенската адвокатска колегия и е работил като адвокат близо две години. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Русе.

Русенският вестник УТРО отбелязва, че делото е уникално: "Само срещу Спасов-син са отправени няколко десетки обвинения, сред които за документни престъпления и присвояване на пари, включително от международни финансови организации", подчертава изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

В свое разследване по темата вестник СТАНДАРТ пише - "Факир в измамите с имоти се оказа гордостта на синия комсомол в Русе." Целия текст на колегите от СТАНДАРТ вижте в рубриката "Анализи".

В репортаж на БНТ се казва, че  материалите по процеса включват документи от Европейската служба за борба с финансовите измами, чрез които е разкрито присвояване на близо 40 000 евро от европейската програма ФАР-Аксес. В хода на разследването са разпитани 66 свидетели от цялата страна и са иззети десет кашона с веществени доказателства.  

Портал ЕВРОПА припомня, че вестник 24 ЧАСА помести обширна публикация по темата на 4 януари. Журналистката Ирина Матева написа тогава, че Русенският окръжен съд започва процес, който - поне засега - е уникален за страната.

На 10 октомври 2006 г. вътрешният министър Румен Петков обяви, че четири обвинителни акта за източване на средства от европейските предприсъединителни фондове са внесени в съда, а също така са образувани 11 досъдебни производства за измами с евросредства. Петков каза това след среща с шефа на Координационната служба за борба срещу злоупотребите ОЛАФ - Франц-Херман Брюнер. Ден по-рано премиерът Станишев отчете, че има 54 случая на източване на пари от еврофондове - 20 по ИСПА, 20 по САПАРД и 2 - по ФАР.

(снимка www.ruse-news.com)

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.