Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-01-2007

АНГЕЛА МЕРКЕЛ И ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОБСЪДИХА ГЕРМАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Членовете на Европейския парламент обсъдиха с германския канцлер Ангела Меркел програмата на германското председателство на ЕС, което започна в началото на този месец, съобщи прес-службата на ЕП.

Г-жа Меркел, която произнесе първото си слово в ЕП от името на германското председателство, открои предстоящата Берлинска декларация, с която ще се отбележи 50-тата годишнина на ЕС и необходимостта от толерантност.

Канцлерът Ангела Меркел специално пожела добре дошли на депутатите от България и Румъния. Тя припомни, че е прекарала целия си живот в Европа, но за ЕС е новодошла - през по-голяма част от живота си до 35 години  "съм ви гледала отвън". Този дом е още по-хубав отвътре отколкото отвън, за мен няма по-хубаво пространство за живеене от нашия общ европейски дом, каза г-жа Меркел. Тя припомни думите на Жак Делор за необходимостта да се даде на Европа душа, но според нея Европа вече има душа, която е свързана с огромното й многообразие.

Според нея Европа живее именно благодарение на многообразието си и различията си - то трябва да ни позволи да разберем същността на Европа, коя е душата й. Основната предпоставка за запазване на това многообразие е свободата. Жизнено важно за Европа е да се разбере, че свободата трябва да се извоюва всеки ден и е неделима част от уважението към другия. Това, което характеризира Европа и създава Европа е уважението към нашето многообразие, каза тя.

Европа е символ на толерантността - за да създаде тази търпимост държавите на Континента са минали през много катастрофи, омраза и разрушение и това се е вършило в името на някой народ - след тази история, "ние сме задължени да поощряваме търпимостта". Търпимостта не е само да зачиташ другия, но и да искаш на него да му е добре. "Да гледаш с очите на другия е пътят към душата на Европа," каза г-жа Меркел.

Европа не трябва да проявява и капчица нетърпение към религиозната нетърпимост и не бива да има нетърпимост към нетърпимостта, а религиозните различия трябва да се зачитат, за да могат народите да съжителстват мирно. 

"Европа ще успее заедно" е мотото на германското председателство, припомни канцлерката, но каза, че тя би добавила, "Европа ще успее само ако сме заедно".

Във връзка с програмата на председателството г-жа Меркел подчерта спешната нужда от нови правила, които да осигурят правилното функциониране на ЕС.  По време на председателството ще бъде съставена пътна карта  за приключването на процеса за приемането на Конституция. "В интерес на Европа е да постигнем успех през изборите на пролетта 2009 г. - провалът би бил историческо разочарование," каза г-жа Меркел.

Приоритетите във външната политика включват Косово, Близкия Изток, ядрената програма на Иран, Афганистан, съседската политика и ново споразумение за партньорство с Русия. ЕС трябва да работи за преодоляването на климатичните промени. За да се изпълнят тези задачи, необходимо е Европа да има министър по външните работи.

Относно вътрешните отношения приоритет на новото председателство е да изведе на преден план Лисабонската стратегия и създаването на повече работни места.

Шест месеца е твърде кратък период, затова г-жа Меркел подчерта, че програмата на председателството, беше съставена от Германия в сътрудничество с бъдещите председатели Португалия и Словения.  

В заключение г-жа Меркел попита как Европа след толкова много войни и страдания е успяла през последните 50 години да изгради нещо толкова изключително като европейската интеграция. Отговорът според нея е толерантността - чрез нея се справяме с нашето разнообразие. Защо да не продължим и през следващите 50 години?

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозо подчерта, че Европа трябва да продължи да играе водеща роля в научните изследвания. Относно климатичните промени, той каза, че на предстоящата среща на върха през март ЕС трябва да се ангажира да намали поне с 20% емисиите до 2020 г. Други приоритети трябва да са утрояването на възобновяемите източници на енергия, 50% увеличение на бюджета за изследвания в областта на енергетиката и разработването на технологии, които не замърсяват околната среда с въглероден двуокис. Той добави, че декларацията, която предстои да бъде приета в Берлин е възможност за страните членки да се ангажират към целите и ценностите на ЕС. Петте му конкретни предложения за тази декларация са: солидарност, която включва социално и икономическо сцепление; устойчиво развитие чрез борба с климатичните промени; отчетност и отговорност, защото прозрачността и достъпът до информация не трябва да само права на гражданите, но и задължения на институциите; сигурност; популяризиране ценностите на Европа по света.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.