Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2007

НЕДЕЛЧО БЕРОНОВ: НЕ СМЕ ИЗГУБИЛИ ВЯРАТА СИ В ПРОМЯНАТА!

Десният кандидат-президент към демократичните избиратели: пазим куража и доверието, нещата ще се обърнат...

Г-н Беронов, с каква мисъл се събудихте тази сутрин - в деня, в който Георги Първанов полага клетва за втори мандат като президент - може би ви се иска да му пожелаете нещо?

Бих могъл да му пожелая, разбира се. Току-що преминахме през един вододел - България вече е страна - членка на Европейския съюз. Това е голямото събитие, което съвпада с началото на новия мандат на Георги Първанов. Тържествеността ще отмине... Очаквам - както и всички българи - президентът да изпълни обещанията, които даде, след като спечели изборите: че ще постави националните интереси над личните, партийните, коалиционните... Само по този начин той ще отговори на изискванията, които се налагат, откакто сме част от голямото европейско семейство. И не заради Европа, а заради българите.

Можеше ли човекът, който в момента полага клетва, да не се казва Георги Първанов?

Според мен - и аз не съм променил позицията си - това щеше да е по-доброто за България. Всички ние обаче видяхме, че за съжаление дясното пространство все още е неорганизирано, разединено, колебливо, противоречиво. Така че резултатите от президентските избори са неблагоприятни за България.

Много хора, които гласуваха с бюлетина № 1 през октомври, тази сутрин си мислят за вас и за Юлиана Николова, гледайки по телевизията как Първанов и Марин се заклеват. Какво бихте казали на десните избиратели днес?

На нашите избиратели бих им казал още веднъж това, което казах вечерта на 22 октомври (първия тур на президентските избори - бел.ред.), защото аз не се отмятам от думата си: благодаря ви много за доверието! Благодаря ви от сърце за надеждата, която ми давахте на всяка среща. Срещите бяха максимален брой, но пак сякаш недостатъчни - заради малкото време, с което разполагахме с Юлиана. Благодаря за емоцията... Искам да ви уверя, че доверието, оптимизмът и вярата, които споделяхме едни с други по време на предизборната кампания, изобщо не са избледнели или изгубени - напротив. Продължавам да ги виждам в очите на хората - и в София, и във Варна, където ме откривате тази сутрин. Аз срещам много жени и мъже - по улиците, в магазините, в превозните средства: хора, които виждам, че не са загубили вярата си в по-доброто, в това, че на България продължава да й е нужна промяна. В днешния по-специален ден искам с ваша помощ да вдъхна на всички привърженици още веднъж куража и доверието! Да продължим да вярваме в промяната... Тя може да стане и ще стане рано или късно. Въпросът е да изживеем самосъхранително трудния период, т.е. времето, до което това ще се случи. Защото промяната можеше да се случи по един много по-елегантен - а и ускорен - начин. Можеше да бъде избран такъв вариант, че пречките, преживявани всекидневно от всеки българин и посочвани редовно от европейските ни партньори, да бъдат преодолени много по-бързо и по-делово, а не нещата да се отлагат и проточват до безкрай. Отлагането прави от лесната работа трудна, а от трудната - даже невъзможна. Мисълта ми е, че цялото това бавене, цялото това отлагане, можеше да се избегне и то щеше да направи по-леко, по-бързо, по-безболезнено нашето присъединяване към ЕС - като факт, а не само като юридическо събитие.

След втория тур Първанов каза, че ще "заеме" някои от вашите идеи, формулирани в предизборната кампания. Ще го направи ли наистина според вас?

Не, мисля, че още не е започнал да изпълнява нещата, които обяви на 29 октомври. Г-н Първанов наистина даде на няколко пъти сигнали, че се вслушва дори и в нашите предложения. Това е добре. В нашата визия има факти, има разум, има действителност. В края на краищата - без значение кой поема президентският мандат, нека държавният ни глава се вслушва в истините, които са казани от всички участници в изборите. А ако се съобрази с идеите на Беронов - Николова, би било приятна изненада. Но искам да изразя учудване, че Георги Първанов все още не е свикал Консултативния съвет, а виждате, че енергийният проблем вече достигна до европейско ниво и ЕС мисли за стратегия в това отношение. Ние в друга посока ли ще действаме? Необходимо е тези неща да се избистрят час по-скоро и да се намери друго, по-благоприятно решение: изгодно за всички българи, а не само за част от тях.

Интервюто взе Огнян Бояджиев, Портал ЕВРОПА



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.