Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2007

ОБЩЕСТВОТО ДА БЪДЕ "НАСИТЕНО" С ЕВРО-ИНФОРМАЦИЯ, ИСКА СТАНИШЕВ

"Трябва повече информация за ЕС", цитират медиите да казва министър-председателят Сергей Станишев по време на първото за годината заседание на Съвета за координация и мониторинг и постоянното представителство на България в Евросъюза.

Тази година ще е много важна за усвояване на европейските фондове, а всички министерства и ведомства трябва да направят разяснителна кампания за конкретните европейски изисквания към България, каза премиерът. Според News.bg Станишев е допълнил, че обществото не знае за предимствата от членството ни в ЕС, а то "дава нови възможности, права, отваря нови врати, носи нови отговорности".

Портал ЕВРОПА припомня, че се очаква в скоро време да започне мащабна информационно-комуникационна кампания, с която Министерството на финансите да разяснява на обществото ролята на Структурните фондове. За тази цел ведомството на Пламен Орешарски похарчва чрез обществена поръчка близо 2 милиона лева.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин добави днес на заседанието, че администрацията трябва да се научи да допуска възможно най-малко нарушения на законите, заради които България може да бъде осъдена в Международния съд, съобщава "Дарик".

СЪветът днес бе с участието на ресорните заместник-министри по европейска  интеграция, ръководителите на работни групи за координация и мониторинг,  както и представителите на Постоянното Представителство на Република България към Европейския съюз.

Както бе предварително обявено, основна тема са били приоритетите на ЕС за годината и начинът, по който България ще участва в процеса на вземане на решения в Съюза, както и координацията между българските институции в този процес.

Министър-председателят призова за активна координация по отношение на изработването на обща програма, пише News.bg. "Днес ние можем да кажем, че като пълноправен член на ЕС имаме своето представителство същевременно реалността налага да преосмислим структурата на вътрешната интеграция", уточни премиерът. По думите му трябва да продължим нашите виждания, икономически приоритети и интереси, но това трябва да става при добро взаимодействие с останали страни членки на ЕС.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, румънското правителство отдавна се подготви за обществен дебат по бъдещия стратегически документ със следприсъединителната визия за развитието на Румъния. Министър-председателят Калин Попеску Търичану покани през седмицата политическите лидери за дискусия по стратегията. От канцеларията на правителството в Букурещ потвърдиха за Портал ЕВРОПА, че до 24 януари премиерът Търичану ще предложи актуализиран вариант на стратегическите директиви за действие за изработването на бъдещата следприсъединителна стратегия. След това до края на март работна група ще доусъвършенства и финализира документа. Букурещ спазва класическите принципи за консултативния процес при съставянето на работещи дългосрочни стратегически документи, коментираха специалисти по европейска интеграция пред Портал ЕВРОПА.

А у нас днес вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин според медиите е казал: "Трябва да продължим да отстояваме националната позиция, но тя трябва да бъде  съчетана с европейските позиции".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.