Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2007

ЛИДЕРЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КРАЙНОДЕСНИ БЕ ОСЪДЕН

Лидерът на сформираната през миналата седмица в Европейския парламент крайнодясна партия "Идентичност, традиция и суверенитет" Бруно Голниш беше осъден в петък, съобщава „Дневник".

Голниш получи от съда в Лион 3 месеца условна присъда и глоба от 5 хил. евро заради антиеврейски изказвания. На 11 октомври 2004г. по време на пресконференция той заяви, че не трябва да бъдат правени прибързани изводи за броя на избитите евреи по време на Втората световна война, преди да стане напълно ясен начинът, по който тези хора са починали. Според него реалният брой трябва да бъде ревизиран. Голниш допълни тогава, че 50 години след тези събития историците трябва да разгледат още веднъж внимателно изводите си. Той също така оспори факта, че Холокостът е престъпление срещу човечеството. Според действащото законодателство във Франция всеки, който отрича Холокоста, подлежи на съдебно преследване.

Осъждането на лидера на крайнодясната европейска партия стана възможно, след като евродепутатите се съгласиха да бъде вдигнат имунитетът му. Освен условната присъда и паричната глоба съдът в Лион постанови също така присъдата да бъде публикувана във всички медии, които са присъствали през 2004 г. на скандалната пресконференция на Голниш. Разноските по публикацията трябва да бъдат покрити от крайнодесния лидер, който също така трябва да изплати 55 хил. евро на ищците по делото.

Голниш, който не присъства на произнасянето на присъдата, обяви, че ще обжалва, тъй като тя представлявала "скандал", който отива отвъд неговата собствена личност. Още при сформирането на новата крайнодясна партия в Европарламента останалите политически групи осъдиха остро новата сила и заявиха, че ще работят усилено за нейното маргинализиране и изключването й от общия процес на взимане на решения. Някои евродепутати дори поискаха условията за сформиране на нова политическа сила да станат още по-строги и трудни при следващите европейски избори през 2009 г. Сформирането на "Идентичност, традиция, суверенитет" стана възможно с влизането на България и Румъния в ЕС, с чиито евродепутати беше покрито условието новата политическа сила да наброява минимум 19 депутати от 5 страни - членки на ЕС.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.