Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-01-2007

МАРТИН ШУЛЦ КРИТИКУВА ЕК И ПРИЗОВА ЗА ЗАСИЛЕН НАТИСК ВЪРХУ ЛИБИЯ

Председателят на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент Мартин Шулц вчера отправи остри нападки срещу Европейската комисия, наричайки я двигател на Европейския съюз "без политическо гориво", проявяваща "толкова малко инициативи" и "толкова малко въображение", съобщава Netinfo.

Сравнявайки ЕС с автомобил в толкова "ужасяващо" състояние, че трябва да спре край пътя, той изтъкна, че двигателят на тази кола - Европейската комисия - не функционира достатъчно добре.

"Ако погледнем под капака на нашата европейска кола веднага ще видим, че двигателят, Европейската комисия, много бълва и вдига много шум. Но той едва се движи на забавени обороти, защото не остава много политическо гориво в резервоара", каза Шулц на конференция в Брюксел, посветена на състоянието на ЕС.

"Ако комисията Барозу продължава да гледа през рамо в страх от националните правителства, рискува да бъде сметната за прост секретариат на Съвета (представляващ страните членки), а не като двигател на европейската интеграция", продължи евродепутатът.

"Затова тя разочарова много повече от предишните. Има толкова малко инициативи, толкова малко въображение за начина, по който нашият съюз може да се развива", изтъкна Шулц.

Междувременно той обяви, че не е изненадан от реакцията на либийския парламент, и че смята, че Либия трябва да бъде подложена на наистина сериозен натиск, за да се стигне до решаването на проблема.

„Няма съмнения, че процесът не беше справедлив, а обвинението е нелепо и затова е необходимо да бъде упражнен целият възможен натиск върху Либия - не само от Европейските институции, но също и от правителствата на страните членки, за да се стигне до сериозно и разумно решение. Трябва да покажем на Либия, че има само две възможности - или да скъса с ЕС, продължавайки с подобни действия като декларацията - или да осигури справедлив процес и да продължи отношенията си с нас", обясни Мартин Шулц, цитиран от News.bg.

Той обясни нервността, проявявана от Триполи, с факта, че властите там знаят, че повдигнатите обвинения не са истина, и от друга страна, "защото са си позволили да отидат толкова далеч".

"Така те са донякъде жертва на собствената си стратегия и ние като европейци трябва да им помагаме да излязат от задънената улица", смята Мартин Шулц.

Според председателя на либералите и демократите в Европейския парламент - британецът Греъм Уотсън поведението на Триполи е резултат от неразбиране и от нежеланието му да се постави на мястото на другия.

„Мисля, че реакцията на либийския парламент е недоразумение. Сигурен съм, че ако либийски медицински сестри, работещи в Европа, бяха обвинени, че са направили подобно нещо - вкарани в затвора и оставени там осем години без подходяща съдебна помощ, това щеше да предизвика шум и недоволство и в Либия. Точно поради тази причина в Европейския съюз сега има шумно недоволство от случващото се", посочи Греъм Уотсън.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.