Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-01-2007

РУМЕН ОВЧАРОВ ПРЕДСТАВЯ ДНЕС ЕКШЪН ПЛАНА ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА РАБОТАТА НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Министърът на енергетиката Румен Овчаров представя на днешното правителствено заседание екшън плана за възобновяване работата на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава News.bg.

По думите на енергийния министър в него са включени действията, които могат да предприемат всички български институции - президент, правителство, синдикати, българския еврокомисар, като ще се вземе предвид опита на Естония и Словакия в подобна ситуация.

Екшън планът предвижда и дипломатически ходове, както и мероприятия под егидата на президента Георги Първанов в Брюксел.

През март в София ще се проведе среща на европейските енергийни министри, на която също ще се обсъди съдбата на спрените реактори.

Двама зам.-министри - на икономиката и на външните работи, ще проведат консултации с всички страни от региона, които по думите на Овчаров ще са много по-засегнати от затварянето на ІІІ и ІV блок, отколкото България и са естествените съюзници на страната ни в борбата й за промяна на европейската позиция по отношение на ІІІ и ІV блок.

Някои от чиновниците на Европейската комисия трябва да излязат иззад барикадите на идеологическото си мислене по отношение на ядрената енергетика, заяви Овчаров.

По думите му първите стъпки в тази насока е направила последната комуникация с Брюксел от началото на годината, която дава надежди, че ще има промяна в позицията на ЕК и на някои ключови държави членки на ЕС, които към момента не позволяват това.

Вече сме пълноправни членове на ЕС и можем да повдигаме дискусии на равни начала, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Овчаров бе категоричен, че след изваждането от експлоатация на двата блока у нас не се очаква енергийна криза.

Той в същото време изтъкна, че не може да гарантира, че няма да има увеличение на цените на тока.

Все пак според него няма да се наруши енергийният баланс на страната, тъй като са в процес на реализация няколко енергийни проекта - АЕЦ "Белене", рехабилитацията на каскадата "Долна Арда", ТЕЦ "Марица Изток 3" и др.

Министърът подчерта, че ситуацията е гарантирана, но съвсем не е безпроблемна.

Не можем както досега да покриваме енергийните нужди на региона, заяви Овчаров.

По думите му намаляването на износа на електроенергия ще повлияе върху енергийната сигурност в региона - в Албания режимът на тока е почти 12-часов, има смущения и в Македания, Сърби, Босна и Херцеговина, съобщи той..

Ето защо, изтъкна министърът на икономиката, България трябва да намери съюзници за включване в експлоатация на двата блока на атомната ни електроцентрала. Той бе категоричен, че правителството прави нужните стъпки в тази посока.

Портал ЕВРОПА припомня, че през миналата седмица от пресцентъра на министерството на енергетиката съобщиха, че ще има три оферти за консултантска агенция за връщането в експлоатация на двата блока на "Козлодуй".

От ведомството съобщиха за портала, че няма да бъде обявявана обществена поръчка за лобиста, тъй като сумите не надхвърлят 10 000 лева.

По информация на Портал ЕВРОПА лобистът е британец, с инженерно образование, в много приятелски отношения лично с Румен Овчаров и от 15 години работи "по каузата" АЕЦ "Козлодуй". Според източник на Портал ЕВРОПА лобистът е бил вече наеман от самата атомна централа с подобни задачи. Бъдещият лобист работи в лобистка компания със седалище в Брюксел, категорични са източниците, които твърдят, че лицето ще дойде в България в първите дни на февруари.

 

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.