Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-01-2007

ЕК ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ТЕГЛО ВЪРХУ БИЗНЕСА

Европейската комисия представи вчера програма за действие за намаляването на излишните административни изисквания към бизнеса. Програмата представя конкретния начин, по който Комисията възнамерява да работи със страните-членки за да намали административните изисквания към бизнеса с една четвърт до 2012г.

Програмата се фокусира върху информационните задължения в 13 приоритетни области, включващи търговско право, трудови отношения, статистика, данъци/ДДС, земеделие и транспорт. Целта на програмата е да измери цената на административните изисквания в тези области и да идентифицира информационни задължения, за които в последствие да бъдат изготвени предложения за намаляването на излишното тегло. В допълнение Комисията вече е идентифицирала десет конкретни мерки за намаляване на задълженията, за които ще бъде взето решение на срещата на Европейския Съвет през март. Само тези мерки могат да намалят финансовото тегло върху бизнеса с 1.3 млрд. евро годишно.

Заместник-председателят на ЕК Гюнтер Ферхойген, отговарящ за индустрията, заяви: „Бизнесът трябва да е свободен да използва времето си да произвежда и модернизира, а не да попълва формуляри и да докладва по прекалено бюрократични процедури. Предлагаме безпрецедентна кампания срещу излишното законодателство и окуражаваме страните-членки за предприемат подобни инициативи на национално ниво".

Програмата за действие е прекия отговор на решението на Европейския Съвет от юни 2006г. и на пакета предложения за по-добро регулиране от ноември 2006г. Намаляването на законодателството с една четвърт в целия ЕС ще увеличи БВП на съюза със 150 млрд. евро. Програмата за действие призовава и страните-членки да предприемат подобни действия на национално ниво, тъй като по-голямата част от административното тегло върху бизнеса идва от националното законодателство.

Десетте конкретни области, в които ще бъдат предприети незабавни мерки са: правенето на доброволни изискванията за даване на информация от собствениците на акции в случай на сливане или разделяне на фирми; намаляване на задълженията за предоставяне на информация от фермерите или преработвателите на енергийни култури за да получат подкрепа; намаляване на изискванията за представяне на доказателства за получаване на фондове за износ на земеделска продукция; намаляване на честотата на изискваните статистически данни до веднъж годишно за определени сектори на земеделието; намаляване на броя на статистическите въпроси, поставяни на бизнеса; премахване на остарели изисквания за документи за транспортните компании в ЕС; въвеждане на електронни регистри за обмен на данни в транспортния сектор; опростяване на административните процедури и информационни задължения в морския сектор; изключването на малки фирми като месарници и хлебопекарни от определени анализи на риска в областта на обществената хигиена, без при това да бъдат намалявани стандартите, чрез приемането на по-пропорционален подход; опростяване на административните изисквания към определени рибарски съдове.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.